Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan državnosti i 20 godina konzulata u Pečuhu obilježeni uz predstavljanje Međimurske županije

Datum objave: 28. lipnja 2015.

Cjelodnevnim pripremljenim bogatim programom, u Pečuhu je svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske te ujedno 20. godišnjica Generalnog konzulata RH. U radnom dijelu proslave, u organizaciji konzulata i županije Baranya održan je sastanak pograničnih hrvatskih i mađarskih županija, kojem su nazočili župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Vukovarsko srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Osječko baranjske županije Željko Kraljičak, zamjenik župana Virovitičko podravske županije Zdravko Dijaković i zamjenik župana Koprivničko križevačke županije Darko Sobota, a s mađarske strane generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga kao domaćin i glavni organizator, Csaba Nagy župan županije Baranya, Rideg László župan županije Bacs-Kiskun te Pácsonyi Imre, zamjenik župana županije Zala. Ujedno je to bio prvi puta da su se na jednom mjestu okupili svi pogranični župani, a glavna tema bila je unapređenje suradnje u pograničnom području s naglaskom na gospodarstvo.
Uz spomen na dvije povijesne odluke Hrvatskog sabora iz 25. lipnja 1991. godine, služena je i sveta misa za domovinu, i to po prvi puta na hrvatskom jeziku u pečuškoj katedrali, a koju je predvodio i propovijedi uveličao vlč. Ilija Ćuzdi, dok su na misi sudjelovali i drugi svećenici porijeklom Hrvati ili Mađari koji govore hrvatski jezik. Tom je prigodom u katedrali ujedno upriličen i svečani koncert na kojemu su nastupili ponajbolja hrvatska mezzo sopranistica Sofija Cingula, mađarskih orguljaš Szilard Kovacs te kao gost mladi orguljaš Hrvat iz Mađarske Dario Dezso. Nakon koncerta u Dom muzeju otvorena je izložba međimurske keramičarke Ivanke Vrbanec „Iz Hrvatske s ljubavlju“. Izložene su figurine hrvatskih narodnih nošnji, zdjele s motivima hrvatskog pletera te jabuke kao simbol prijateljstva, uz prigodne glazbene brojeve ženskog zbora „August Šenoa“ iz Pečuha.
Svečani prijem na kojemu je predstavljena Međimurska županija, održan je u auli Hrvatskog obrazovnog centra Miroslav Krleža. Bez sumnje, predstavljanje njenih turističkih, enogastronomskih, kulturnih i gospodarskih potencijala izazvalo je interes i pozornost velikog broja uzvanika. „Odlučili smo ove godine na našu obljetnicu predstaviti Međimursku županiju, dio Hrvatske koji s Mađarskom dijeli zajedničku povijesti još od vremena Zrinski, a danas uz projekte prekogranične suradnje radi na povezivanju dvaju naroda te Hrvata s njihovom domovinom“, objasnila je generalna konzulica.
„Danas je na povijesnom misnom slavlju spomenuto kako je Mađarska jedan od najsvjetlijih primjera Europe kako dva naroda mogu sretno živjeti u jednoj državi, a to je često izazov ako znamo turbulentnu povijest njihovih zemalja. Ujedno je i  prednost jer Hrvati danas nisu u nekim dijelovima Mađarske smatrani iseljenicima, već su dio naroda. Brojna društva, udruge i pojedinci utkali su jedan dobar temelj za svjetliju budućnost očuvanja hrvatskog identiteta u stranim zemljama, a time i međimurske tradicije u pograničnom prostoru“, u svom je govoru istaknuo međimurski župan.
Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Sabora RH Domagoj Hajduković, predsjednik Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba Zlatko Vitez te predstavnici mađarskog javnog, političkog i kulturnog života na konzularnom području, predstavnici hrvatske manjine u Mađarskoj te brojni hrvatski i mađarski poduzetnici. „Upravo ćemo svima njima nastojati iz godine u godinu predstavljati hrvatsko bogatstvo po županijama i gradovima te pritom i ono što nas veže. Time ćemo, bez sumnje, odrediti i smjer još bolje i uspješnije suradnje, posebice s pograničnim krajevima, s nadom da će one u skoro vrijeme činiti jednu od najuspješnijih europskih pograničnih regija“, objasnila je konzulica Haluga.
Takav je korak i odluku konzulata pozdravio i međimurski župan te pritom dodao kako već niz godina Međimurska županija provodi projekte te uspostavlja dobru suradnju u pograničnim prostorima, a da će se ista zasigurno samo produbiti uz projekte konzulice Haluga.  „Hrvatska ne smije zaboraviti svoje građane diljem svijeta, a naša diplomacija i konzulati stoga moraju posebice dati pozornost tom cilju. Osobito mi je drago što je gospođa Haluga prihvatila funkciju generalne konzulice, a to je, sudeći po svemu što je dosad napravila u svom mandatu, najbolja garancija kojom će Hrvati u Mađarskoj, ali i sami Mađari imati u Hrvatskoj prijatelja, partnera i suradnika“, zaključio je Posavec.
Budući da je obilježena i dvadeseta godišnjica djelovanja Generalnog konzulata, institucijama Hrvata na konzularnom području dodijeljene su zahvalnice za očuvanje hrvatskoj jezika, tradicije i kulture te prigodni pokloni, a Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Gordan Grlić Radman u ime Predsjednice Republike Hrvatske  Kolinde Grabar Kitarović, Redom hrvatskog Pletara, odlikovao je suca Županijskog suda u Pečuhu Belu Wirtha.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content