Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec: „Umjesto ideoloških podjela, moramo graditi samopoštovanje“

Datum objave: 22. lipnja 2015.

U organizaciji Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježen je Dan antifašističke borbe na sjeveru zemlje. Počast borcima, ali i svim žrtvama palim u 2. svjetskom ratu dala su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Općine Donji Kraljevec, Policijske uprave Međimurske, Ureda za obranu Čakovec, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja, Društva „Josip Broz Tito“ te brojni građani naglasivši kako se na današnji dan prisjećamo važnosti antifašističkog pokreta za našu današnjicu, ali i budućnost.
Vijenci su u Čakovcu položeni podno spomen-ploče postavljene na ulazu u Palaču Zrinskih, podno Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, Spomenika poginulim partizanima na čakovečkom groblju, kao i na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju gdje je uz limenu glazbu priređena i povorka u organizaciji Općine Donji Kraljevec.
„Po mnogočemu je naš narod prvi ili pak predvodnik, a bez sumnje, zahvaljujući hrabrim borcima od 1941. do 1945. godine, našim sugrađanima, bio je i kada se trebalo suprotstaviti protiv fašizma i nacizma. Pitanje kako bi izgledala današnja Europa da upravo Hrvati nisu u tadašnjoj okupiranoj Europi formirali prvi antifašistički pokret, pitanje kako bi geografski, vjerski i društveno izgledala današnja Europa da prije 459 godina Zrinski nije pokretom iz Međimurja zaustavio osmanlijski prodor prema Beču, pitanje da li bi bilo Hrvatske da nisu hrvatski branitelji 1991. godine obranili svoju državu. Stoga, umjesto da se govori o podjelama ili pak o tome gdje je tko bio ’41. godine, moramo govoriti o samopoštovanju i upravo na temelju slavne, ali turbulentne povijesti te u slavu žrtava koje su utkane u naše Međimurje i našu Hrvatsku, zajedno graditi bolju, sretniju i pravedniju budućnost“, naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec i uz potpredsjednicu Skupštine Međimurske županije Petru Kovačić dodao kako nije to samo jedan dan u godini, već se na pobjedu nad velikomađarskom okupacijom itekako prisjećamo, kako su urezani u naše misli i molitve nakon velikih stradavanja i žrtava koje su podnijeli naših sugrađani.
„22. lipnja 1941. godine u Hrvatskoj je u tada okupiranoj Europi započeo prvi organizirani ustanak protiv fašizma i nacizma, a mnogi Međimurci i oni koji nisu prihvaćali mađarski jezik bili su mučeni i ubijani. Njih ne smijemo zaboraviti“, rekao je među ostalim, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurja Zvonimir Golub.
„Iako je prošlost ta koje se danas prisjećamo, moramo gledati isključivo naprijed i prema napretku našeg kraja, s ciljem da stvorimo bolju situaciju za sve“, u svom je govoru rekao načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat.
Uz zahvalu brojnim borcima za slobodu, međimurski župan svim Međimurkama i Međimurcima zaželio je sretan Dan antifašističke borbe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content