Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Zagrebu održano jubilarno 20. Međimursko proštenje

Datum objave: 19. lipnja 2015.

Međimurje možda je najmanja regija Hrvatske, ali po bogatstvu koje posjeduje u vidu kulture, ljudi, napretka i svog identiteta nije slučajnost što s pravom često ističe svoju veličinu i titulu primjera drugima. Isto se očitalo i na 20. Međimurskom proštenju u Zagrebu, tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Grada Zagreba. „Međimurje u Zagrebu naziv je bogatog kulturnog programa kojim se Međimurska županija predstavlja hrvatskoj metropoli, stoga u njoj sudjeluju mnogobrojni Međimurci koji žive i rade u Zagrebu te članovi raznih udruga i vjernici Međimurja“, objasnio je međimurski župan Matija Posavec brojnim gostima i prijateljima Međimurja koji su se druge nedjelje u lipnju okupili u hrvatskom središtu te dodao kako je 2015. posebna godina iz tri razloga.
„Slavimo 20 godina prošćenja, 50 godina svećenstva monsinjora Kolarića, a ovu ćemo godinu pamtiti i po tome što su Međimurci uselili u svoj novi zagrebački dom“, naglasio je.
Ovakvim se jubilejima bez sumnje rade iskoraci prema okretanju jedne nove stranice u pozicioniranju Međimurja u Zagrebu. „U tome nam pomaže i preko 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u metropoli, a za njih pravu dušu i srce za sve njih predstavlja upravo zagrebačka katedrala, svehrvatsko svetište“, objasnio je pater Tonči Trstenjak, predsjednik Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu.
Stoga je i program krenuo misnim slavljem u Zagrebačkoj katedrali koje je predvodio monsinjor doktor Juraj Kolarić, prebendar Prvostolnog kaptola i počasni predsjednik društva te ujedno time obilježio 50. obljetnicu svećeništva i djelovanja u Zagrebu. „Moj Zagreb me povezao s dragim Međimurcima koji su 1992. godine među prvima osnovali društvo kako bi se okupili na jednom mjestu. Međimurje je bez sumnje, neka mi drugi ne zamjere, čudesan kraj, najljepši dio Lijepe naše“, između ostalog je rekao zlatomisnik, uz izravni televizijski prijenos na HTV-u te uz pjesmu Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec.
Misnom slavlju pridružili su se uz predstavnike društva „Međimurje“ u Zagrebu te međimurskog župana, ujedno i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te pripadnici Zrinske garde Čakovec koji su na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem odradili smjenu straže.
Međimurskim proštenjem zagrebački Međimurci još su samo jednom potvrdili da još uvijek pamte svoj kraj, a osim uz tradicionalne običaje i delicije, na hrvatski cvjetnjak izlagači su ih prisjetili i uz izvedbe Kulturno umjetničkih društava Goričan i Kotoriba u parku Opatovina. Ne bi li svekolikoj hrvatskoj javnosti predstavili svoju bogatu vjersku, kulturnu i društvenu baštinu, pripremili su i nezaobilaznu vulicu kolačov, starih međimurskih zanata, licitara, košaraša i vinara.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content