Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poljski primjer decentralizacije i privlačenja europskih sredstava zaintrigirao Međimursku županiju

Datum objave: 17. lipnja 2015.

U Bukowini Tatrzanskoj u Poljskoj, u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske, održan je 4. Forum regija Poljske i Hrvatske pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske Bronislawa Komorowskog, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Senata Republike Poljske Bogdana Borusewicza, predsjednika Sabora Republike Hrvatske Josipa Leke te Ministarstva Regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske. Istom su prisustvovali brojni čelnici hrvatskih županija, među kojima i zamjenici župana Međimurske županije Zoran Vidović i Sandra Herman, u društvu Tomislava Tolušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija. Ovime je nastavljena dosadašnja uspješna suradnja hrvatskih i poljskih vojvodstava, a koja je samo potvrđena na najbrojnijem skupu dosad gdje su razmijenjena iskustva regionalnih jedinica. Posebice u segmentima decentralizacije te provođenja projekata i povlačenja sredstava iz fondova Europske unije koji su korak do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Kako je naglašeno, Poljska je školski primjer učinkovite decentralizacije u Europi, primjer na kojem Hrvatska treba položiti svoj ispit reforme regionalne samouprave.
Nakon što je Republika Hrvatska postala dijelom Europske unije, Međimurska županija našla je svoje mjesto u Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu, a to vrijeme uvelike su pridonijeli u uspješnoj provedbi projekata kojih ne nedostaje. Naime projekti na sjeveru zemlje su brojni, vrijede stotine milijuna kuna te smo kao Županija pokazali da taj prostor privlačenja novaca iz fondova Europske unije i dan potencijal znamo iskoristiti. Ključ poljskog uspjeha pak leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. vojvodstva će tako upravljati s čak 31 milijardom eura.
Na to se u svom obraćanju osvrnula i zamjenica župana te stavila naglasak na turističke potencijale i uspjehe Međimurja kao Europske destinacije izvrsnosti. „Mi smo jedina kontinentalna destinacija koja tijekom 10 godina bilježi do 14 posto povećanje broja noćenja, uz opravdani omjer ulaganja i privlačenja sredstava. Naime zajednica je uspjela s proračunom od 700.000,00 kuna multiplicirati financijski iznos realiziranjem projekata na 3,7 milijuna kuna, među kojima i najveću biciklističku trku u regiji, za koju je potpisan petogodišnji ugovor, Tour of Croatia“, objasnila je,  dok je zamjenik predstavio potencijale u poljoprivrednom te prehrambenom sektoru. „Budući razvoj poljoprivrede temelji se na tri uravnotežena stupa ekonomiji, socijali i zaštiti okoliša. U Međimurskoj županiji idemo tim smjerom, povećavamo broj gospodarstava, osiguravamo strukturnu prilagodbu i porast konkurentnosti, u skladu s jačim integriranjem hrvatskog u europsko gospodarstvo“, naglasio je.
Upravo su financiranje razvojne politike, turizam i ruralni razvoj, uz funkcioniranju organizacija proizvođača u sektorima poljoprivrede te reguliranje tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda bile okosnice zasebnih sastanaka lokalnih čelnika. Tom je prigodom ujedno najavljena konferencija o decentralizaciji koja će se u rujnu održati u Zagrebu, a na kojoj će svoja iskustva iz prve ruke podijeliti i poljski partneri, ali i novi Forumu regija Poljske i Hrvatske čiji će domaćin biti Hrvatska. Kao glavna tema ističe se poticanje gospodarstva kroz aktivnosti regionalne samouprave.
Suradnja vodećih ljudi poljskih vojvodina s predstavnicima Međimurske županije rezultirala je pozivom čelnika Kujawsko-pomorskog vojvodstva u službeni posjet u rujnu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content