Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje jedino u Hrvatskoj ima dvije Europske destinacije izvrsnosti

Datum objave: 17. lipnja 2015.

Međimurska županija kao jedina u Hrvatskoj ima dvije europske destinacije izvrsnosti. Nakon što je 2007. godine tu prestižnu titulu ponio Sveti Martin u vrijeme kada smo bili samo pretpristupna članica, sredinom lipnja hrvatskim pobjednikom u ovogodišnjem izboru EDEN, na temu „Turizam i lokalna gastronomija“ je destinacija Gornje Međimurje. Tako je odlučeno u izboru kojeg je provela Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, uz sudjelovanje i suglasnost Ministarstva turizma.
Bez sumnje, radi se o priznanju i prepoznavanju napora Turističke zajednice Međimurske županije te Međimurske županije, a pobjednička destinacija na nacionalnoj razini, osim što dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti, bit će promovirana putem Internet stranica Europske komisije (www.edenineurope.eu), Europske komisije za putovanja (visiteurope.com) i Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr). Gornje Međimurje od ostalih osam prijavljenih kandidata te u konačnici pet finalista nakon Javnog poziva HTZ-a  (Daruvar – Bjelovar – Garešnica, Drniško zaleđe, Grad Buzet te Srijem i Slavonija – Okusi Srijema i Slavonije), istaklo se zadovoljavanjem apsolutno svih kriterija natječaja.
Uz maksimalan broj bodova u prvi je plan stavljena lokalna enogastronomija, vinska cesta, restoran Mala hiža, između ostalog i Terme LifeClass Sveti Martin kao primjeri dobre prakse na europskoj razini. Osim gastro ponude, ocjenjivali su se i drugi uvjeti koji su bitni za turiste, a to su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično. Svečanoj ceremoniji i izboru prisustvovali su Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice i dr.sc. Daglas Koraca, zamjenik ministra turizma.
„Ovime dajemo  poticaj razvoju turizma i mogućnost povećanja vidljivosti turistički manje razvijenih destinacija. Gastronomija je jedan od ključnih proizvoda našeg PPS plana, odnosno projekta Hrvatska 365 te je jedan od ključnih proizvoda ponude gotovo svih destinacija koje sudjeluju u projektu produljenja sezone“, izjavio je Ivičić, a zamjenik ministra rekao kako je eno-gastronomija jedan od turističkih proizvoda koji posljednjih godina privlači sve više turista u našu zemlju. Prema njihovim riječima, cilj je nadići percepciju Hrvatske kao zemlje isključivo sunca i mora te je pozicionirati kao poželjno cjelogodišnje odredište i kvalitetnu vikend destinaciju.
U listopadu će se u Bruxellesu upriličiti svečanost u čast te nagrade, a koju će tom prigodom preuzeti najzaslužniji u međimurskom turizmu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content