Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt besplatnih udžbenika se nastavlja, svi osnovnoškolci moraju vratiti udžbenike do srijede!

Datum objave: 15. lipnja 2015.

Svjestan teških vremena te prosječno najmanjih plaća u Hrvatskoj, župan Međimurske županije Matija Posavec početkom školske godine 2014./2015. pokrenuo je inicijativu kojom su se svoj djeci s ovog područja osigurali besplatni osnovnoškolski udžbenici. Međimurska županija već više godina njeguje poseban socijalni aspekt osobito kada su školstvo i obrazovanje u pitanju. Po tom pitanju na ovim se prostorima njeguje određeni nadstandard u odnosu na ostatak Hrvatske svjesni da je kvalitetno obrazovanje ključ za daljnji razvoj županije. To je strategija kojom se želi podići i samo gospodarstvo jer veći broj visoko obrazovanih znači i veće plaće, a to u konačnici znači i bolji standard ljudi.
„Ono što je iznimno važno je da projekt besplatnih udžbenika ide dalje, provest će ga Međimurska županija u suradnji s općinama i gradovima. To je samo jedan dio ulaganja, a omogućili smo besplatan sustavu prijevoza za srednjoškolce. Stipendiramo studente, subvencioniramo im prijevoz, zatim potičemo deficitarna zanimanja i provodimo projekt asistenata u nastavi. Za jedno od najvrjednijih segmenata društva, znanje, Međimurska županija iz Proračuna tako izdvaja čak 40 posto“, zaključio je međimurski župan. Upravo se ovakvim projektima zaokružuje cjelina koja po prvi puta čini gotovo u potpunosti osnovno obrazovanje zaista besplatnim na području Međimurja.
Krajem školske godine pitanje je na koji će se način postupati s postojećim te kakva je procedura kod nabavke novih udžbenika. Upravo je na tu temu održana konferencija za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije. „Grad se u projekt Međimurske županije vrijedan 6 milijuna kuna uključio s 1.300.000,00 kuna, a ove godine pripremili smo 200.000,00 kuna u proračunu za moguću izmjenu udžbenika, sve u cilju olakšavanja roditeljima i nastavka dobrih projekata za međimursko obrazovanje“, objasnio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.
„Svaki učenik dužan je vratiti sve udžbenike, uključujući i radne udžbenike u školu zadnji dan nastave ili najkasnije do 17. lipnja, a u suprotnom gubi pravo na besplatne udžbenike za školsku godinu 2015./2016.“, dodao pak je pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec i naglasio kako su u tijeku pregledi udžbenika, nakon kojih će se utvrditi njihovo stanje za svakog učenika pojedinačno, pregledati radi li se o opravdano ili neopravdano uništenom udžbeniku te napraviti narudžba za jesen. Škole dostavljaju listu najkasnije do 19. lipnja Upravnom odjelu za društvene djelatnosti MŽ na mail: melita.secan@medjimurska-zupanija.hr.
Kako je većina udžbenika za prilagođeni program radni udžbenik, udžbenici za školsku godinu 2015./2016. nabavit će se svi novi, osim naravno onih koji se koriste u programu dvije godine. Međimurska županija će ujedno nakon odobrenja Ministarstva znanosti i obrazovanja RH nabavljati udžbenike i za korisnike zajamčene minimalne naknade, sve kako bi djecu kompletni udžbenici dočekali djecu na stolu prvoga dana nastave, 7. rujna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content