Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan u Vojvodini: "Granice ne smiju biti prepreka, već prednost"

Datum objave: 8. lipnja 2015.

Međimurska županija svoje gospodarstvo bazira na znanju i inovacijama, uz očuvanje prirodnih bogatstva, što je ujedno jedna od glavnih okosnica interesa srpske Autonomne pokrajine Vojvodine za ulaganje u sjever Hrvatske. Naglašeno je to u studenom prošle godine posjetom njihovih dužnosnika Međimurju, a samo potvrđeno uzvratnim pozivom na 3. sastanak hrvatskih tvrtki kćeri i predstavništava, poduzetnika u Republici Srbiji, u organizaciji Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. Međimursku delegaciju na čelu sa županom Matijom Posavcem u palači Vlade u Novom Sadu tako su početkom lipnja dočekali Miroslav Vasin, potpredsjednik Vlade AP Vojvodine, ujedno pokrajinski sekretar za gospodarstvo, ravnopravnost spolova i zapošljavanje, ministrica savjetnica Nevenka Grdinić, predsjednik Privredne komore Vojvodine Ratko Filipović, Slobodan Vojinović, predsjednik RPK Subotica, Ivan Vojnić Tunić, generalni tajnik RPK Subotica, Stanko Krstin, predsjednik Unije poslodavaca Vojvodine te Neven Marčić, konzul savjetnik Generalnog konzulata RH u Subotici, pojačani za 10-ak gospodarstvenika s područja Vojvodine te predstavnika investitora iz Indije koji je tamo otvorio pogon s 300 zaposlenih.
„Granice ne moraju biti prepreka već prednost, ekonomija je to prepoznala, a politika tek prepoznaje“, u uvodu je istaknuo međimurski župan i u okviru gospodarskog foruma između 50-ak prisutnih pozdravio i Ljubena Hristova, pomoćnika gradonačelnika Subotice s kojim se dotaknuo teme manjina. Naime radi se o multietničkom gradu u kojem je aktivna hrvatska manjina, a AP Vojvodina regija gdje je ista priznata, hrvatski jezik ujedno je jedan od službenih, a osjeti se i jaka aktivnost udruga u očuvanju baštine. Dokazano je to i činjenicom kako je samo dan nakon susreta delegacija upravo tamo održano javno snimanje popularne HRT–ove emisije Lijepom našom.
Međimursko gospodarstvo izvozi godišnje 100 milijuna kuna u Srbiju
„Drago mi je da je posjet Vojvodini dokazao koliko je Međimurska županija priznata u stranim zemljama, koliko percepcija koju stvaramo o županiji kao poželjnoj turističkoj i gospodarskoj destinaciji daje rezultate. Jednako kao i u Sloveniji jučer, Vojvodini danas te Njemačkoj, Austriji i ostalim zemljama sutra, politika je ta koja mora stvarati okvir i međusobno povezivati, kako bi poduzetnici mogli lakše ostvariti kontakte te postići konkretniju suradnju“, naglasio je Posavec. Međimurska županija je proteklih godina ostvarila prosječan izvoz od oko 92 milijuna kuna u Republiku Srbiju, što tu državu čini jednom od 10 zemalja u koje se najviše izvozi. Stoga ne čudi kako je prepoznala potencijal ulaganja u sam sjever Hrvatske, a ovakvi su susreti samo početni korak. Njihova područja od interesa svakako jesu  prehrambena, tekstilna i metalska industrija, a otvorena su i druga područja suradnje dogovaranjem investicija. Prvi korak u suradnji napravit će se i povezivanjem razvojnih agencija.
„Impresioniran sam dinamikom i konkurentnošću te efikasnošću kolega u Međimurju, iz njihovih dosadašnjih iskustava možemo puno naučiti, osobito u segmentu prekogranične suradnje, privlačenju fondova Europske unije i poduzetničkog inkubatora u TIC-u“, naglasio je pritom potpredsjednik Vlade Vasin. Kako Međimurska županija prednjači u efikasnosti javne uprave, zaštiti okoliša i komunalnoj infrastrukturi te je uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova, kao i prekograničnoj suradnji uz povezivanje s drugim regijama, naglašeno je kako AP Vojvodina želi ići upravo tim smjerom, kao regija koja je lider u ekonomskim i turističkim potencijalima Srbije.
Zaključeno je stoga kako suradnja regija učvršćuje ukupne veze same države s drugima, a bez obzira na sva otvorena pitanja, Hrvatska i Srbija itekako imaju potencijal za jače gospodarsko povezivanje, s obzirom da čine tržište od oko 13 milijuna stanovnika. Pojedinačno predstavljanje hrvatskih i srpskih tvrtki uz uspostavljanje prvih kontakata gospodarske suradnje i mogućnosti proširivanja iste, odrađeno je i u Somboru u okviru susreta s gradonačelnikom Sašom Todorovićem, zamjenikom gradonačelnika Vladimirom Živanovićem, načelnikom za gospodarstvo Vladimirom Kronićem, zastupnikom u Skupštini AK Vojvodine, predsjednikom Odbora za privatizaciju Matom Matarićem te pročelnicima za gospodarstvo i kulturu. Kako je međimursku delegaciju u Vojvodini dočekala ugledna ekipa političkih i gospodarskih dužnosnika, dogovoren je uzvratni posjet njihovih gospodarstvenika Međimurju, nastup predstavnika na Mesapu u 2016. godini, a župan Posavec je ujedno predložio bratimljenje Novog Sada, Subotice i Sombora s Čakovcem, Prelogom i Murskim Središćem.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content