Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ispravljena nepravda: Vlada RH bezuvjetno dodijelila vojne objekte Međimurskoj županiji

Datum objave: 3. lipnja 2015.

Problem koji je bio prioritet za rješavanje vlasti Međimurske županije, u potpunosti je riješen. Naime odlukom Vlade Republike Hrvatske, na današnjoj je 231. sjednici donesen zaključak kojim se Županiji bezuvjetno daruju objekti i zemljišta bivše vojarne u Čakovcu, kao i pripadajući dio vojnog poligona „Gmajna“. Time je država, točnije Ministarstvo obrane RH u potpunosti otpisalo dug Međimurskoj županiji za vojarnu, čime je izvan snage stavljen Zaključak donesen prije punih osam godina, kada je Županija dobila obavezu osiguravanja skladišnog prostora za potrebe MORH-a.
„Preuzimanjem ovih dugova na teret države, Međimurska županija oslobađa se financijske obaveze od 10 milijuna kuna, ali složit ćete se da pitanje vojarne više ni nije toliko pitanje financija, već same poruke, pitanje odnosa s kojim smo do sada bili nezadovoljni prema Međimurju te pitanje ispravljanja pogrešaka onih koji su pod tim uvjetima pristali na njih i vremenski period u kojem se taj problem rješavao. Ovime se samo izjednačujemo sa svima drugima, a ovo je doista bio veliki problem i teret kojeg smo sada i riješili“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec te zahvalio prisutnom na konferenciji za medije, predsjedniku Skupštine Mladenu Novaku koji je uz njega lobirao da se ovakav zaključak donese u što skorijem roku. „Za ovaj kratki zaključak koji je danas bio na sjednici Vlade trebalo je uložiti puno truda i energije, iako su problem pokušavali riješiti i drugi, mi smo uspjeli, napravili pravi posao. Način na koji smo to napravili pokazuje smjer kako to moramo i raditi ubuduće, jedino se tako dobivaju pravi rezultati“, dodaje Novak.
Međimurje primjer u zemlji, ulaganja opravdala svoj smisao
Ovim je uspjehom Međimurska županija bez sumnje pokazala svoju snagu i utjecaj prema  središnjoj vlasti. „Pokazali smo i jedno racionalno te odgovorno poslovanje, ali time opravdali sva dosadašnja ulaganja u revitalizaciju prostora vojarne“, dodao je pritom župan i objasnio kako su već u planu novi projekti na tom prostoru poput Studentskog doma, restorana, ali i laboratorija za potrebe studenata MEV-a. „Naša je suradnja dala smjernice za budućnost, cilj da sve ono što Županiju opterećuje riješimo i da otvorimo perspektivu za buduće investicije, a ne samo da saniramo dugove proteklih razdoblja koja nas ograničavaju u bilo kakvom daljnjem razvoju, ne samo županiju već i cijelo Međimurje“, naglašava Novak.
Koalicija HNS-a i SDP-a ide u dobrom pravcu
Predsjednici županijskih ogranaka dviju stranaka, HNS-a i SDP-a, ovim uspjehom ujedno su dokazali da iako su se možda ponekad mimoilazili u mišljenjima, uvijek su vođeni zajedničkim interesom realizirali projekte od važnosti za Međimursku županiju. „Prioriteti se znaju, boljitak svih Međimurki i Međimuraca, pa nema razloga da s dobrom suradnjom ne nastavimo i dalje. Ovo je konkretan primjer kako ćemo funkcionirati. Obećao sam da ćemo riješiti taj problem, danas to mogu i potvrditi“, objasnio je Posavec, a Novak dodao kako kao koalicijski partneri na pola mandata mogu konstatirati da naučili jako puno. „Napravit ćemo još mi puno konkretnih rezultata, imamo dovoljno vremena za to do kraja mandata“, naglašava.
Dug Međimurske županije ovime se smanjio za skoro 40 milijuna kuna od preuzimanja vlasti, naime tada je iznosio 62 milijuna kuna, a sada uz sva redovna plaćanja i rješavanja problema s kojima se ni nije izlazilo u javnost. Važno je napomenuti da se uz saniranje postojećih dugovanja ne stvaraju novi, pa bi time do kraja mandata ova vlast mogla, ne samo završiti svoj četverogodišnji rad bez ijedne lipe minusa, već i s pozitivnim proračunom, za generacije koje će doći iza njih.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content