Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Susret župana Posavca i Jankoviča: „Da nije bilo Međimuraca, ne bi bilo ovakve Ljubljane“

Datum objave: 2. lipnja 2015.

„Pravo je bogatstvo u stranoj zemlji čuti domaću međimursku riječ“, rekao je prilikom posjeta gradu Ljubljani župan Međimurske županije Matija Posavec, pritom zahvalivši svojim domaćinima iz Hrvatskog kulturnog društva Međimurje Ljubljana na očuvanju i promicanju hrvatske tradicije, kulture i jezika u stranoj zemlji. Smatra kako se time bez sumnje stvara mještanima s obje strane granice ugodnija klima za razvoj svih njihovih potencijala. Povezivanje udruga i društava te stvaranje prostora za suradnju, ujedno su bile neke od tema razgovora međimurskog župana Posavca na susretu sa županom Ljubljane Zoranom Jankovičem.
„Međimurje je pravi primjer kako treba raditi i funkcionirati zajedno“, pohvalio je pritom Jankovič kojem je Posavec zahvalio na podršci koju daje svim Međimurkama i Međimurcima preko granice te na činjenici kako je u suradnji s Gradom Zagrebom osigurao udrugama prostor za provođenje aktivnosti. „To zajedništvo i primjer, u Sloveniji prenose brojne udruge Međimuraca, a ova u Ljubljani među njima je svakako jedna od najaktivnijih, što se dokazuje obzirom da je predsjednik Mijo Stanko ujedno i prvi potpredsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji“, naglasio je Posavec te spomenuo kako su uz njega na sastanku prisutni još i zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, saborski zastupnik i načelnik općine Goričan Mario Moharić te članovi HKD Međimurje čiji je rad prerastao u ogledni primjer svima u regiji.
Dogovorena suradnja u građevinarstvu, turizmu i kulturi
Uz Međimurce u Ljubljani, aktivni su i oni u Hrvatskim domovima u Velenju i Murskoj Soboti te Lendavi, a Jankovič je pohvalio slovensko – hrvatske odnose za koje smatra da ima prostora da uz ovakve dijaloge postanu još i bolji. „Ljubljana je kao grad trenutno najveći investitor u Sloveniji s preko 90 kapitalnih projekata, nagrađeni smo zastavama za zelenu i turističku top destinaciju te imamo 7 posto nezaposlenosti. Uz sve to, upravo naši krajevi imaju jaku tradiciju, jer da nije bilo Međimuraca, ne bi bilo ni ovakve Ljubljane“, dodao je Janković, objasnivši kako su upravo međimurski građevinari stvorili vizuru grada ovakvu kakva je danas.
Stoga je u tom segmentu župan Posavec prepoznao dobru podlogu za suradnju i u buduće s međimurskim građevinskim tvrtkama, ali i na povezivanju u vidu sporta, kulture te razmjeni iskustva u privlačenju europskih fondova. Ključ razvoja svakako je u europskoj suradnji, razmjeni znanja i iskustva te prenošenju tradicije, što rezultira boljitku u turističkim i gospodarskim aspektima koji definiraju napredovanje svake jedinice lokalne samouprave, grada ili županije, ali u konačnici i same države“, objasnio je Posavec te dodao kako Ljubljanu valja pratiti i u segmentu razvoja kontinentalnog turizma, kako ove godine bilježe 25 posto više noćenja.
„Najbolje o svom kraju znaju njegovi vodeći ljudi, oni donose odluke u interesu svojih građana, što se pokazuje upravo u Ljubljani i Međimurju. Čestitam na projektu izgradnje mosta preko Mure, projektima na prometnicama, to je ono što će nas još više povezati“, napomenuo je ljubljanski župan i ostao ugodno iznenađen kada mu je Posavec rekao da je u provedbi investicija nove tvornice kablova u Svetom Martinu na Muri slovenskog poduzetnika rodom iz Međimurja, vrijedna 5 milijuna kuna.
Predstavljanje monografije ususret 20. obljetnici društva
„Kada netko svoj posao radi uspješno, savjesno, s rezultatima i na dobrobit zajednice, treba ga nagraditi, u prvom redu povjerenjem i potporom“, tako je međimurski župan krenuo svoje obraćanje u punom Hrvatskom domu u Ljubljani, gdje je uz zamjenika ministra, saborskog zastupnika i Krešimira Mahečića, opunomoćenog ministra pri Veleposlanstvu RH u Sloveniji, prisustvovao predstavljanju monografije Goričana, autora Stjepana Hranjeca.
„Rijetko tko zna da je Goričan 10 dana bio Republika, da je u Međimurju formirana prva služba za Hrvatske izvan granice. To ja otkrivam ovom knjigom, kao osobnom kartom Goričana“, rekao je pritom Hranjec, dok su u kulturnom programu okupljene zabavljali KUD Goričan, MPZ Katruže, Tamburaši Đilkoši i dječja sekcija Žabice, mali Hrvati treće generacije. Jedno od najvećih hrvatskih društava u Sloveniji sada kreće u pripremu za veliki jubilej, 20 godina rada koje će proslaviti u 2016. godini.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content