Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Razvoju međimurskog turizma oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava

Datum objave: 2. lipnja 2015.

Tek nešto manje od mjesec dana nakon što je devet nositelja turizma za svoje projekte dobilo 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava Međimurske županije, Hrvatska turistička zajednica krajem svibnja za međimurski turizam predodredila je 511.400,00 kuna. Bespovratna sredstva dodijelit će se odlukom Turističkog vijeća, nakon usvojenog prijedloga Povjerenstva za potpore projektima, a temeljem objavljenog Javnog poziva za kandidiranje programa. Veći dio financijskog kolača HTZ-a prema Međimurju namijenjen je za unapređenje turističke infrastrukture, projekata i programa razvoja novih turističkih proizvoda te unapređivanje turističke ponude destinacije na turistički nerazvijenim područjima Hrvatske za 2015. godinu.
Među njima su i tri međimurska koja uključuju detaljno uređenje restorana Terbotz, za što je predodređeno 90.000,00 kuna, revitalizaciju i opremanje Apartmana Lapaž pospješit će iznosom od 120.000,00 kuna, a u uređenje prostora showcooking „Mamičina hiža“ HTZ će uložiti 110.000,00 kuna. U kandidiranju programa za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima u 2015. godine, ukupno je kriterije zadovoljilo njih pet iz Međimurske županije. Najviše, 140.000,00 kuna ići će za razvoj i označavanje treking staza „Međimurje u pokretu“, 20.000,00 kuna za tematske puteve starih zanata kovača Novaka u Nedelišće,  15.000,00 kuna u Štrigovu za uređenje pješačke tematske staze, 14.000,00 kuna izdvojit će se za cikloturističke edukacije u Svetom Martinu na Muri, a 2.400,00 kuna za edukacije zašto zaposliti i educirati sommeliera u Štrigovi. Cilj ovih potpora je poboljšanje i proširivanje ukupne ponude destinacija te su namijenjene sufinanciranju projekata i programa za razvoj, ali će poslužiti obogaćivanju ponude u pred i posezoni.
„Ovim projektima i u konačnici potporama u njihovoj provedbi te izgradnji, aktiviramo turističke resurse i kreiramo nove motive za dolazak turista. Turizam smo u Međimurju prepoznali kao jedan od temelj razvoja, a uz ponudu s većom dodanom vrijednošću omogućiti ćemo  veću prosječnu potrošnju turista, kao i razvoj gospodarske aktivnosti koja pak rezultira povećanjem zaposlenosti“, komentirao je župan, ujedno predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Matija Posavec, naglasivši kako je vrijednost turizma na sjeveru zemlje prepoznalo i Ministarstvo turizma RH te temeljem Programa Fonda za razvoj turizma u 2014. godini za Međimurje predodredilo 1.300.000,00 kuna za tri važna projekta.
„Kontinuirana ulaganja javnog i privatnog sektora u ponudu usluga međimurskog turizma rezultiraju stalnim povećanjem broja dolazaka i noćenja. Osim turista, kvalitetu su eto prepoznali i HTZ te resorno ministarstvo“, dodala je zamjenica župana te zamjenica predsjednika TZ Međimurske županije Sandra Herman. Najveći projekt koji će Ministarstvo turizma potpomognuti s 800.000,00 kuna ide za opremanje multimedijalnog postava Centra za posjetitelje – Ekomuzej Mura u Svetom Martinu na Muri, zatim 300.000,00 za izradu projektne dokumentacije za Sportsko-rekreacijsku zonu „Marina“ u Prelogu i 200.000 za izradu master plana razvoja turizma Međimurske županije 2015. – 2020.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content