Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odlične vijesti za studente: Međimurska županija isplatila potpore, uz MEV kreće projekt Studentskog doma

Datum objave: 1. lipnja 2015.

Nakon što je prijašnjih godina svim međimurskim studentima, kojih je u ovom trenutku oko 3.000, Međimurska županija osiguravala određene troškove prijevoza predviđene za putovanja prema fakultetu, odnosno za povratak kući, u akademskoj godini 2014./2015. svi studenti dobili su mogućnost jednokratne financijske potpore za pokrivanje dijela troškova studiranja.
Prema odluci župana, pravo na dobivanje potpore od 500 kuna, ostvarilo je 2376 studenata, a iste su im, unatoč danom roku do kraja kalendarske godine, isplaćene s prvim danima lipnja. „To predstavlja dodatno ulaganje u obrazovanje od 1.188.000,00 kuna, čime šaljemo jasnu poruku da želimo županiju visokoobrazovanih ljudi, gdje će se vrednovati znanje i uspjeh te osim učenicima i studentima, time na požrtvovnosti zahvaliti i roditeljima“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec za vrijeme čijeg su dvogodišnjeg mandata, uz potpore, uvedeni još i besplatni udžbenici i besplatan prijevoz.
Time se lako da zaključiti kako je veliki dio županijskog proračuna usmjeren upravo prema poticanju obrazovanja i omogućavanja nastavka školovanja za sve, što je potvrdio i predsjednik Skupštine Mladen Novak. Smjer je to prema kojem se okreće i Međimursko veleučilište Čakovec koje je dobilo Akreditacijsku preporuku Agencije za visoko obrazovanje da se Veleučilištu izda potvrda o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja za narednu akademsku godinu. „To se odnosi na održivi razvoj i specijalistički stručni studij menadžment turizma i sporta koji su bili donekle upitni zbog nedovoljnog broja stalnog zaposlenog kadra. No to smo riješili i dobili prosječnu ocjenu rada, 4,5, dakle odličan“, rekla je dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer.
Uz stipendije Međimurske županije, 28 studenata MEV-a primilo je ujedno i stipendije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 21 prema socijalnom statusu i 7 stipendija za izvrsnost. Od sljedeće akademske godine najavljeno je pokretanje novog studijskog programa Management of EU-Projects u trajanju od 3 semestra, upravo uz podršku Međimurske županije, a u suradnji s Fachhochschule Joanneum iz Graza. „Naše veleučilište okuplja danas 980 studenata, svaki dan se širi i nadopunjuje novim sadržajima, a time raste i broj studenata. Odlučni smo u nakani da im omogućimo uvjete za nesmetani rad i učenje, tako da radimo na projektu Studentskog doma i restorana vrijednom oko 7,5 milijuna kuna koji smo prijavili resornom ministarstvu, a s obzirom da je riješen status studija održivog razvoja trebat će i laboratorij, pa krećemo i u tu investiciju“, za  kraj je dodao župan Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content