Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministarstvo kulture i Međimurska županija ulažu i u preloške župne crkve

Datum objave: 1. lipnja 2015.

Ulaganje u obnove crkava te sakralnih objekata diljem Međimurske županije, u svim gradovima i općinama, a posebice manjim mjestima, ima veliku važnost u napretku jedne sredine. Na taj se način čuva identitet i povijest tog kraja, složili su se saborski zastupnik Dragutin Glavina te zamjenik ministra kulture RH Alen Kajmović, uz župana Međimurske županije Matiju Posavca, prilikom posjeta dvjema župama na području grada Preloga. Kako bi vidjeli u kojoj su fazi pokrenuti projekti te porazgovarali sa župnicima o planovima u narednom razdoblju neophodni kako bi se stvorio primjereniji prostor za vjernike, krenuli su u Draškovec i tamošnju crkvu Sv. Roka koja je u 2014. proslavila svoju 225. godišnjicu. „Ovo je jedina zavjetna crkva u Međimurju. Grof Althan, preko svoga opunomoćenika i upravitelja Međimurja Jurja pl. Osterhubera, zavjetovao se 27. svibnja 1760. da će, ako kuge nestane iz Međimurja, izgraditi zavjetnu crkvu u čast svetome Roku. Kuge je nestalo i crkva je izgrađena“, objasnio je pritom župnik Matija Vonić uz dodatak kako je uz crkvu Sv. Jeronima u Štrigovi, župna crkva u Draškovcu jedina na području Međimurske županije s dva tornja.
Predsjednik Mjesnog odbora Draškovec Josip Kobal, uz članove MO-a Ivicu Mirića, Stjepana Kavrana i Dragana Totu naglasili su kako će do blagdana sv. Roka sredinom kolovoza pokušati pokrenut prve faze te inicirati projekti na adaptaciji fasade, tornjeva i glavnog oltara te na orguljama. Vjernici iz cijele Međimurske županije te brojni posjetitelji, dobro su upoznati s župnom crkvom sv. Jakoba u Prelogu koja uspješno surađuje na nizu projekata od važnosti za lokalnu zajednicu. Za to je posebice zaslužan domaćin zamjeniku ministra, saborskom zastupniku i županu, župnik i dekan Antun Hoblaj. „Naša je crkva često ispunjena do posljednjeg mjesta, osim krajem srpnja tijekom blagdana našeg nebeskog zaštitnika, apostola sv. Jakoba, ujedno i uz organizaciju mnogih koncerata koji odjekuju diljem Hrvatske“, rekao je i dodao kako će apsolutno najveći projekt župe sada biti ulaganje u orgulje koje su trenutno najranjiviji dio crkve koja je na sebe skrenula pozornost besprijekornom organizacijom božićnog koncerta Zbora HRT-a. „Do sada je Ministarstvo kulture uvijek znalo prepoznati i financijski podržati projekte sakralne baštine  te ću u najkraćem mogućem razdoblju obići većinu župnih crkava na ovom području kako bi se uvjerio s potrebama još kvalitetnijeg očuvanja sakralne kulturne i nematerijalne baštine našeg Međimurja. Samo ove godine, Ministarstvo kulture je za kapitalne investicije izdvojilo preko 2 milijuna kuna za obnovu kulturne baštine te isto toliko za konzervatorske radove na crkvama diljem Međimurja, no siguran samo kako još ima prostora za ulaganje“, zaključio je zamjenik ministra.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content