Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Projekt vrijedan milijun kuna spasit će od izumiranja pasminu međimurskog konja

Datum objave: 26. svibnja 2015.

U Međimursku županiju uložit će se milijun kuna, i to preko projekta u sklopu IPA HU – HR programa „Three Rivers = One Aim“ Obnova krajobraza i zaštita biološke raznolikosti, a u okviru suradnje na području prekograničnog Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. Osmišljen je u suradnji sa sedam partnera iz Hrvatske i Mađarske, sa specifičnim aktivnostima svakog od sudionika sa segmentima unutar područja koji im je važan. Tako će se međimurska komponenta orijentirati revitalizaciji izvornog pašnjaka u Žabniku u Općini Sveti Martin na Muri, kroz nabavu osam grla međimurskog hladnokrvnog konja i njihovo stacioniranje na samom pašnjaku u Žabniku.
Dok je nositelj Javna ustanova „Međimurska priroda“, projekt će predfinancirati Međimurska županija. „Najmanje 30 godina priča se o tome kako je međimurski konj naša zavičajna pasmina pred izumiranjem, ali tek se radom službene institucije, Međimurske prirode, stvorio okvir unutar kojeg je moguća realizacija projekta koji će ojačati populaciju konja i stvoriti okvir održivosti te pasmine. Nemjerljiva je tu uloga posebice vlasnika konja koji su ih unatrag nekoliko desetljeća zadržali na svojim imanjima“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec i pohvalio uz njih i sve uspješniji rad udruge „Međimurec“  u segmentu očuvanja pasmine, unatoč gospodarskoj neisplativosti te slabim poticajima. „Logičan je slijed događaja da projekt pokrenemo ovdje, u blizini turističkog kompleksa Centar za posjetitelje i Mlina na Muri, čime se zaokružuje turistička komponenta ovog dijela Regionalnog parka Mura-Drava“, dodao je načelnik općine Franjo Makovec i objasnio kako ovaj kraj s obzirom na ponudu sadržaja itekako ima potencijala biti čak i „mali Kopački rit“.
Projekt mora biti okončan do 30. studenog ove godine, a do tada će se provesti niz aktivnosti. „Nabavit ćemo 8 grla konja, izgraditi tzv. zakloništa za stoku, izgraditi zdence za napajanje stoke, osigurati veterinarsku skrb i hranu za konje u periodu trajanja projekta, postaviti dvije promatračnice za ptice kao početak birdwatching turizma u Međimurju te će se zaposliti jedan djelatnik“, naglasio je Siniša Golub, ravnatelj „Međimurske prirode“ i uz to dodao kako je predstavljanje projekta s razlogom održano krajem svibnja. Naime, 22. svibnja obilježava se kao Dan zaštite prirode u RH, prema datumu u kojem svijet obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti. Ipak svaki dan mora biti  dan zaštite prirode, baš kao što je svaki dan svjetski dan voda i dan planeta Zemlje, objašnjeno je na predstavljanju.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content