Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vrh vodenog vala u popodnevnim satima, dežurne službe stanje drže pod kontrolom

Datum objave: 24. svibnja 2015.

Nakon što je razina rijeke Mure uslijed obilnih kiša u Austriji tijekom jučerašnjeg dana porasla za 60 centimetara te sada u Murskom Središću iznosi prema posljednjim informacijama 388 s tendencijom rasta, u jutarnjim je satima sazvana i održana sjednica Stožera zaštite i spašavanja Međimurske županije. Zaključeno je kako je stanje pod kontrolom, a da ostane nepromijenjeno, pridonijeti će upravo ovakvi preventivni dogovori koji prethode pravovremenim reakcijama. Kako se vodeni val, točnije najviša razina rijeke Mure u Murskom Središću očekuje u poslijepodnevnim satima, na sjednici su dežurne službe odradile analizu trenutne situacije na terenu.
„Iako je stanje stabilno, poučeni dosadašnjim iskustvima ništa nećemo prepustiti slučaju i sve službe su od jučer u maksimalnoj pripravnosti. Pripremljene su vreće, dogovorene ekipe za izradu zečjih nasipa te su na snazi pojačane kontrole svih, od vatrogasaca do policijskih službenika i Županijske uprave za ceste. Naglasili smo jučer, a ponovili danas - svi moraju biti na terenu, pratiti situaciju i pravovremeno reagirati. Preventiva je uvijek jeftinija od katastrofe koja nas može zadesiti“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec i objasnio kako se u svakom trenutku maksimalno ozbiljno shvaća kontinuirana opasnost Međimurja kao područja omeđenog dvjema rijekama te prema tome unaprijed planiraju aktivnosti prevencije.
Posebno se uz Muru na našoj, prati i situacija na slovenskoj i austrijskoj strani, a iako su tamošnje prognoze bile nešto lošije, na svu sreću, nisu se ostvarile. „Unatrag nekoliko dana pratimo u suradnji s kolegama iz Slovenije i Austrije aktivnosti na Muri. Iako su nas Austrijanci obavijestili da se očekuje protok vode od 900 kubika u sekundi, dosad je kod nas maksimalni protok bio 680, a kod njih je već pao na 500. Stoga je jasno kako nema razloga za zabrinutost, ne očekuju se veći problemi“, objasnio je Leonard Sekovanić, direktor VGO-a Varaždin i dodao kako će ključni trenuci biti u poslijepodnevnim i večernjim satima kada se očekuje vrh vodenog vala, no koji neće razinu Mure dići više od 410 cm.
„U Središću se jučer održanim stožer krenulo s prevencijom te su službe u stanju pripravnosti. Dogovorene su velike pumpe, u pripravnosti smo da se svakog trena počne pumpati, a pripremljene su i vreće“, rekao je Ladislav Soke, pročelnik PU za zaštitu i spašavanje Čakovec te nastavio kako unatoč nekim najavama nema potrebe za tim i u Svetom Martinu, Podturnu i Goričanu, no prati se i tamošnje stanje iz sata u sat. „Vatrogasci su na terenu ponajviše radi ispumpavanja podruma, dvorišta i prometnica zbog podzemnih voda, no spremni smo na sve, posebice za nepredvidivu Muru jer smo prošli tjedan odradili vježbu Mura 2015 te je dobro upoznali“, naglasio je Ivan Krištofić, vatrogasni zapovjednik JVP Čakovec, a Ljerka Cividini, ravnateljica ŽUC-a uz načelnika PU međimurske Krunoslava Gosarića dodala kako će se vrlo vjerojatno tijekom dana, zbog nekoliko milimetara vode na cesti zatvoriti granični prijelaz prema Hotizi o čemu će se javnost naknadno obavijestiti.
Kako su jedan od problema bile enormne potrebe za vrećama za nasipe, u JVP-u su dodali kako su neke već dopremljene u Mursko Središće,  2 tisuće je spremno, a još će se i dostaviti kako bi bili u pripravnosti. Valja naglasiti kako je stanje na Dravi pod kontrolom, a pala je i razina Trnave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content