Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U subotu se na prvom sajmu okupljaju najuspješnije poduzetnice Međimurske županije

Datum objave: 19. svibnja 2015.

Održavanjem Sajma poduzetnica „Žena sam. Poduzetnica sam.“ te tribinom naziva „Perspektiva i izazovi ženskog poduzetništva“, Međimurska županija od ove će se godine pridružiti obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica. Taj se dan obilježava svakog trećeg petka u svibnju od 2002. godine, a u Međimurju će ga provesti Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije u suradnji s Međimurskom županijom i Obrtničkom komorom Međimurske županije, u subotu, 23. svibnja u zgradi Scheier.
Najsjeverniji hrvatski kraj poticajno je okruženje za razvoj poduzetništva, a ovom se inicijativom naglasak daje upravo na potporu ženama poduzetnicama koje su se hrabro odlučile na pokretanje vlastitog posla, kroz predstavljanje poslovne politike, politike zapošljavanja te primjera dobre prakse. Tako će naglasak posebice biti na mjere te mogućnosti usmjerene na razvoj ženskog poduzetništva. „Uvijek valja podržavati dobre projekte koji donose pozitivne pomake te rezultate, baš kao i ova inicijativa vijećnica Skupštine Međimurske županije. Pohvalna je i jer je kao tek prva organizacija već okupila 16 poduzetnica, redom uspješnih poslovnih žena koje Međimursku županiju u svjetskim okvirima već promoviraju kao pravi primjer u gospodarstvu“, rekao je župan Matija Posavec te dodao kako će se uz jačanje svijesti o ženskom poduzetništvu sajmom poticati i na kupnju domaćih proizvoda, što je važno jer potrošnja generira gospodarski rast i otvara nova radna mjesta.
„U Hrvatskoj je sve više žena u poduzetničkim vodama, no još se susreću sa stereotipima, pa na jedan poduzetnički pothvat žena dolazi 2,24 poduzetničkih pothvata muškaraca. Jedan od načina kroz koji se može poticati žensko poduzetništvo jesu upravo takve javne prezentacije i razmjena iskustava“, objasnila je idejna začetnica projekta Petra Kovačić. Ovakav oblik okupljanja, zemlje s naprednom ekonomijom i razvijenim poduzetništvom žena prakticiraju već desetljećima, pa će se tako na ovom prvom sajmu predstaviti gospodarstvenice najrazličitijih djelatnosti. Za poduzetnice je pripremljena i tribina na kojoj se očekuju eminentni predavači Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatskog zavoda za zapošljavanja, Regionalne razvojne agencije Međimurja te poduzetnica s primjerom dobre prakse. „Na tribini će sudjelovati Bernarda Cecelja (Bernarda d.o.o.), Ksenija Vrbanić (Xenia-design, studio za dizajn odjeće), Verica Mihalic (Fashion stars j.d.o.o.), Dragica Domjanić (DG Sport d.o.o.) i Petra Novosel-Balaško (Ineo d.o.o. - 1. ženski portal u Hrvatskoj ŽENA.HR)“, dodala je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Josipa Carović.
„U potpunosti prihvaćam ovu žensku inicijativu, vidim da se pokreće naše gospodarstvo, a nadam se da ću kroz svoju jedinstvenu priču možda nekoga inspirirati da krene istim putem kao i ja“, rekla je modna dizajnerica Ksenija Vrbanić, objasnivši kako je njena internacionalna modna marka dostupna u 26 zemalja i 4 kontinenta. „Na ovaj način ćemo promovirati žene i dati im jedan putokaz. Međimurje je i u tim okvirima primjer drugima, jer je prvo poslalo ženu u skupštinu Obrtničke komore“, naglasila je Dragica Domjanić, zamjenica predsjednika OK Međimurske županije, ujedno voditeljica knjigovodstvenog servisa i hotela u Prelogu.
Kroz ovakve primjere uspješnih poslovnih i životnih priča, bez sumnje će se potaknuti žene na pokretanje vlastitog posla I projekata te im prezentacijom dostupnih aktualnih mjera te programa isto učiniti dostupnijim.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content