Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Europski tjedan u Prelogu: „Važno je da najmlađi i kroz igraonice vide svoju budućnost u EU“

Datum objave: 5. svibnja 2015.

S prvim ponedjeljkom u svibnju, započelo je obilježavanje 15. Europskog tjedna koji će se diljem Hrvatske, pa tako i diljem Međimurske županije, obilježavati svaki dan sve do subote, 09. svibnja. U događanja kojima se kroz tribine, predavanja i radionice obilježavaju dva iznimno važna datuma u povijesti europskog integriranja, 5. svibnja 1949. Dan osnivanja Vijeća Europe te 9. svibnja 1950Dan Europe, uključila su se sva tri međimurska grada Čakovec, Mursko Središće i Prelog.
Nakon dječjeg EU parlamenta u organizaciji Dječjeg vrtića Dječja Mašta te predavanja o Europskoj uniji u OŠ Štrigova, Europa se preselila na glavni trg u Prelogu. U proslavu ovog dana uključeni su oni najmlađi, predškolarci iz Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, pa su uz info štand za građane, za djecu pripremljene posebne radionice i igraonice. Nakon što su prošle godine tematski podijeljeni prezentirali pojedine države članice Europske unije, ove je godine poseban naglasak bio stavljen upravo na najmlađu članicu EU, Hrvatsku.
Međimurke i Međimurci dobro znaju što je Europa, to dokazujemo svojom kulturom i radnim navikama te prepoznatljivošću. No ovakvim obilježavanjima najvažnije je educirati djecu i mlade, prezentirati im i pritom usađivati one prave europske vrijednosti. Upravo su ovo generacije koje će najduže uživati u onome što im EU nudi“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec, mališanima podijelio zastavice EU te im pomogao u izradi likovnih radova.
„Važno je da kroz ovakve aktivnosti, uz sve ostale koje im osiguravamo kao Županija, vide svoju budućnost unutar EU, a  u tom kontekstu uvelike pomažu gradovi i općine svojim doprinosom u obilježavanju Dana Europe u Međimurju“, dodao je župan.  „Europa već dugo stanuje kod nas u Međimurju, pa i među Preložanima. Naš zadatak je da svaki dan naučimo nešto novo sve generacije, a posebice kada slavimo Dan Europe“, naglasio je gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek.
Europski tjedan kao manifestacija održava se u organizaciji Informacijskog centra EUROPE DIRECT Čakovec  i Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj te je usmjerena na informiranje cjelokupne javnosti o EU i članstvu Hrvatske u Europskoj uniji.
Nastavlja se finalom 13. EU kviza u OŠ Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, zatim predstavljanjem EU zemalja na Trgu Republike u Čakovcu, Danom Europe u Murskom Središću te Ultimate European Pub Quizom u Patrix baru u Čakovcu, a zaključuje se u subotu, na sam Dan Europe manifestacijom od 10:00 sati u centru grada.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content