Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Seljačka sloga predstavljat će međimurski folklor na državnoj smotri

Datum objave: 4. svibnja 2015.

I ove je godine u službeni program obilježavanja Dana Međimurske županije bila uvrštena Smotra koreografiranog folklora, čiji je domaćin u čakovečkom Centru za kulturu bilo Kulturno – umjetničko društvo Veseli Međimurci iz Čakovca. 10. smotra „Med Murom i Dravom“ okupila je uz organizatore, još osam kulturno umjetničkih udruga i društava iz cijelog Međimurja, „Dr. Vinko Žganec“ Vratišinec, „Fijolica“ Orehovica, „Zvon“ Župne zajednice Mala Subotica, „Zasadbreg“, „Seljačka Sloga“ Nedelišće, „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava, „Belica“ i „Kaštel“ Pribislavec.
Pravo bogatstvo međimurskog folklora pozdravila je zamjenica župana Sandra Herman te svečano i otvorila jubilarnu smotru. „Naš zadatak je svakodnevnim radom razvijati gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, ali i da očuvamo našu kulturnu tradiciju te običaje. Upravo na tom planu naši Međimurke i Međimurci, uključeni u Zajednicu Hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije, na čelu s predsjednikom Dejanom Buvačom, rade tijekom čitave godine. Na tome im zahvaljujem i čestitam“, rekla je u pozdravnom govoru nakon kojeg su na scenu izašli članovi KUU „Veseli Međimurci“ s pjesmama i plesovima Međimurja, zajednički nazvanima „Došla sam vam japa dimo“.
Istaknuto je kako udruga domaćin djeluje od 1949. godine, a trenutno broji 60-ak aktivnih članova koji djeluju u pet sekcija - starija folklorna, dječja folklorna, tamburaška, dramska i sekcija za očuvanje fašničkih običaja. Uz to što njeguju međimurske narodne pjesme i plesove, uvježbavaju i izvode običaje svih krajeva zemlje, zbog čega su česti gosti smotri diljem Hrvatske i inozemstva.
Kako je smotra natjecateljskog karaktera, održana je uz pomnu pratnju državnog selektora Stjepana Sremca koji je odabrao predstavnika Međimurske županije na Državnom susretu folklornih ansambala koji se već tradicionalno održava u Čakovcu pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture. Bit će to Kulturno umjetničko društvo „Seljačka sloga“ Nedelišće koji su uz međimurske pjesme i plesove „Nedelišće, selo malo“ i podravske „Lepe naše senokoše“, koreografije autorice Jelene Tisaj, uz glazbenu obradu Miroslava Novaka, zaslužili prolazak dalje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content