Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan Međimurske županije uz Zrinsku gardu proslavljen u Zagrebu

Datum objave: 2. svibnja 2015.

Nakon što su na sam Spomendan Zrinskih i Frankopana te Dan Međimurske županije, u četvrtak 30. travnja najprije položeni vijenci i upaljene svijeće za međimurske branitelje te tribinom i otkrivanjem spomen – ploče obilježeno 20 godina od VRO Bljesak, program centralne svečanosti zaključen je u Zagrebu u Hrvatskom saboru te uz predstavljanje Zrinske garde Čakovec. Nije slučajno što se proslava i obilježavanje 22. obljetnice dana najsjevernije hrvatske županije odvija tradicionalno i u hrvatskoj prijestolnici te što je međimurskog župana Matiju Posavca, zajedno s čelnicima garde primila potpredsjednica Hrvatskog sabora, Dragica Zgrebec.
Naime upravo je Hrvatski sabor pokrovitelj same svečanosti, obzirom da je prije četiri godine, 30. travnja proglasio Spomendanom u Republici Hrvatskoj na inicijativu Zrinske garde Čakovec i Međimurske županije. Složili su se, to je veliki dan za Međimursku županiju, ali i za Hrvatsku. Tako se nakon Čakovca i Bečkog Novog Mjesta, Dan kojim se prisjećamo na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana primjereno i dostojanstveno obilježio i u Zagrebu, kao simbol žrtve za slobodu i pravdu hrvatskoga naroda i hrvatske domovine.
Nakon postrojavanja garde uz južno pročelje crkve svetog Marka i dolazak uzvanika na Trg svetog Marka te prijema, uslijedio je prijavak potpredsjednici Sabora, kojeg je podnio dozapovijednik Hrvoje Novak, uz prisustvo župana, njegovih zamjenika Zorana Vidovića i Sandru Herman, predsjednika Zrinske garde Čakovec Alojzija Sobočanca, dopredsjednika Ivana Baksu, predsjednika Skupštine Mihaela Štebiha, nadzapovjednika Alojzija Šestana, kumu zastave Bernardu Cecelja i zapovjednika Ratimira Hrešča. Prisjetili su se pogibije Zrinskog i Frankopana te više od 15 tisuća izgubljenih života u Domovinskom ratu, redom boraca za hrvatsku samostalnost. Pravi brend Međimurske županije, Zrinska garda, zatim je mimohodom u pratnji bubnjarskog orkestra prošla kroz Kamenita vrata, Tkalčićevom ulicom, preko Trga bana Jelačića do zagrebačke katedrale gdje je misno slavlje u prigodi Spomendana predslavio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup.
U zagrebačkoj prvostolnici izaslanstva iz više gradova i mjesta Zrinskih te udruga, institucija i Hrvatske vojske povezanih sa Zrinskima i Frankopanima položili su vijence iznad kripte u kojoj su pohranjeni posmrtni ostaci dvaju velikana naše povijesti. Dan je na jednom mjestu okupio Zrinsku gardu, Maticu Hrvatsku, sve gradove koji su dali potporu za Spomendan te Društvo Braće Hrvatskog zmaja, koje je imalo veliku ulogu u očuvanju spomena na slavne obitelji. Nakon misnog slavlja, Zrinska garda postrojila se na ulazu katedrale, u čast biskupa.
Nakon mise, u organizaciji Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec premijerno je izvedena pjesma „Moje drago serce“ Enesa Kiševića. Osobno je pjesmu pročitao sam autor, a prema notnom zapisu legendarnog skladatelja Ljube Kuntarića otpjevao ju je čakovečki Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec.
 
Foto: Miroslava Novak
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content