Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska baština vrednuje se odavanjem počasti hrvatskim velikanima

Datum objave: 28. travnja 2015.

Varaždinci i Zagrepčani ove su godine odradili odličan posao na već tradicionalnom streličarskom turniru Veliki pehar Nikole Zrinskog koji je odrađen ove nedjelje u jezeru Starog grada u Čakovcu. U sklopu Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, FITA turnir 2 puta 50 i 2 puta 70 metara ispunio je sva očekivanja, uz odlično vrijeme i ambijent te velik broj streličara i vrhunskih rezultata. Što ne čudi, jer si je Streličarski klub „Katarina Zrinska“ Čakovec ovim događanjem iz kalendara Hrvatskog streličarskog saveza već stvorio renome među sportašima koji se vraćaju od prvog izdanja 1993. godine. Među najboljim ekipama iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, mali pehar Nikole Zrinskog u konkurenciji djece do 14 godina osvojila je ekipa „Cekin“ Varaždinu sastavu Matija Hanžek, Jan Međimurec i Matko Dupor. Veliki pehar Nikole Zrinskog u konkurenciji kadeta, juniora i seniora uzela pak je momčad „Dubrava“ Zagreb – Željko Popović, Luka Kurelja i Branimir Mihaljević. Svima je čestitao župan Međimurske županije Matija Posavec te im uručio zaslužene medalje i pehare.
Zrinska garda pak je nakon subotnje smotre povijesnih postrojbi, u nedjelju nastavlja s organizacijom svog dijela obilježavanja 4. Spomendana u Bečkom Novom Mjestu, predvođena zamjenikom međimurskog župana Zoranom Vidovićem te predsjednikom garde Alojzijom Sobočancom. „Ovakvim hodočašćima stavljamo naglasak na čuvanje naše povijesti te spomena na dva važna imena međimurske povijesti i njihove obitelji, ali i na upoznavanje mlađih naraštaja sa žrtvom naših velikana“, pritom je rekao zamjenik i pohvalio organizaciju garde uz suorganizaciju Veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji i Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“. Kao što je napomenuto, Zrinski i Frankopan su nakon istrage i sudskog postupka od strane bečkog dvora proglašeni izdajnicima te su 30. travnja 1671. godine pogubljeni upravo u Bečkom Novom Mjestu. Njima u čast taj se datum slavi kao Dan Međimurske županije. Vijenci su položeni na groblju, kod spomen ploče na mjestu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te kod nadgrobne ploče na zidu južnog pročelja katedrale, a nakon toga je održano i misno slavlje koju je predvodio fra Stanko Belobrajdić, župni vikar Župe svetog Antuna Padovanskog u Čakovcu.
3. Glazbene večeri kantora Florijana Andrašeca u Dekanovcu, kulturno glazbena manifestacija kojom se slavi začetnik novije hrvatske lirike i predstavnik kajkavske popevke, zatvorila je nedjeljni program obilježavanje Dana Međimurske županije. Stoga su uz načelnika općine Dekanovec Ivana Hajdarovića, svečanost upotpunili međimurski župan Matija Posavec i zamjenica Sandra Herman. Manifestacija je to kojom se promiče za Međimurje iznimno važno stvaralaštvo pučkog pjesnika rođenog 1888. godine u Dekanovcu, autora zbirke pjesama „Međimurske fijolice“ iz 1953. godine. Održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Međimurske županije, Općine Dekanovec i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije u tamošnjem Domu kulture. Uz nastup Tamare Korunek, Stjepana Krhača, Vesnu Herman, Gordanu Lach i Željka Grahovca, Ivana Gorana Hermana, Ceciliju Merkač, Karla Čeha, Kseniju Kramar, Gustija Draksara i Josipa Sanjkovića, u pratnji Međimurskog simfonijskog orkestra „Florijan Andrašec“ te pod ravnanjem Danijela Požgaja, poseban ovogodišnji gost bio je Stjepan Jimmy Stanić.
 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content