Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U srijedu, 29. travnja svečana sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 27. travnja 2015.

Posljednjeg dana travnja 1671. godine u Bečkom Novom Mjestu pogubljeni su hrvatski plemići, ratnici i političari, Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan. Njihova nasilna smrt značila je i završetak pokušaja reformiranja tadašnje Habsburške monarhije, te poboljšanje položaja hrvatskih zemalja u njoj. Da je riječ o osobama izuzetno značajnima za nacionalnu povijest, čije je djelovanje u stoljećima koja su uslijedila, nadahnjivalo tisuće i tisuće hrvatskih domoljuba u borbi za nacionalnu neovisnost, potvrđuje i činjenica kako se taj datum slavi kao Dan Međimurske županije.
Ujedno je Hrvatski sabor 2011. godine, ovaj dan proglasio Spomendanom Hrvatskog sabora na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, što je još jedan dokaz koliko smo se s ovim junacima uvijek ponosili te naglašavali njihovu važnu ulogu u hrvatskoj povijesti.
Kako bismo ovaj važan dan što kvalitetnije obilježili te mlađe generacije upoznali s nacionalnom poviješću i ove godine tim će se povodom u organizaciji Međimurske županije održati niz događanja, počevši od 23. travnja te završno s nedjeljom 03. svibnja.
Vrhunac svečanosti bit će dakako svečana sjednica Skupštine Međimurske županije koja nas očekuje u srijedu, 29. travnja 2015. godine u atriju Starog grada Zrinskih u Čakovcu, s početkom u 18:30 sati.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content