Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Poslovni uzlet: Međimurje ima kreativno i inovativno poduzetništvo

Datum objave: 27. travnja 2015.

Nitko više ne može osporiti da se na sjeveru zemlje u Međimurskoj županiji danas više nego ikada, stvaraju pretpostavke i grade temelji za snažno gospodarstvo. Ono ne uključuje samo Međimurje već se provođenjem europskih projekta i suradnjom širi na cijelu Hrvatsku i potencijalno na tržište EU. Kako upravo mala i srednja poduzeća čine 99% svih poslovnih subjekata, mali i srednji poduzetnici sudjeluju s 50% ukupnog BDP-a, a 65% svih zaposlenih upravo je u malim i srednjim tvrtkama, jasan je cilj županije da se orijentira na razvoj malog i srednjeg poduzetništva.
„Time promoviramo sve potencijale koje imamo, u korak smo s napretkom u Europi, a naglasak je u svakom segmentu rada stavljen upravo na gospodarstvo kao ključ razvoja jednog kraja i države. Smanjujemo nezaposlenost, bilježimo rast prihoda i izvoza na kojem temeljimo svoj razvitak, sve zahvaljujući sinergiji javne uprave i gospodarstva koja je u tim okvirima neophodna“, objasnio je međimurski župan Matija Posavec i tim riječima otvorio Poslovni uzlet, kojeg je Međimurska županija uz Poslovni dnevnik i Ministarstvo poduzetništva i obrta RH dovela u Međimurje.
Istaknuto je kako domaćin nije odabran slučajno, već da je ovaj kraj istinski servis građana, poduzetnika i obrtnika, uz sustav post – investment care, rekordno dobivanje građevinske dozvole te uveden sustav e-dozvola, uz to što je po izboru Financial Timesa Međimurska županija proglašena business friendly županijom. Stoga je u ponedjeljak u zgradi Scheier i Doma sindikata održan deveti od 23 projekata koji će se diljem zemlje održati tijekom godine, a usmjeren je upravo malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima, u vidu besplatnih edukacija, seminara i panela za unapređenje njihovog poslovanja.
„U okviru Uzleta odgovaramo na pitanja kako biti kreativan i inovativan u poslu, kako poduzetnici mogu podići nivo svojih znanja, vještina i kompetencija te time i razinu svoje konkurentnosti, po primjeru ove županije“, objasnio je glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović.
Uz izlaganja panelista u prepunim dvoranama, u kojima su se našli gospodarstvenici, zainteresirani građani, ali i studenti Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, prisutni su upoznati s načinom kako doći do EU novca spremnog za ruralni razvoj, kako ih aplicirati, doći do sredstava kreditiranja HBOR-a, kako sastaviti kreditni zahtjev koji banke neće moći odbiti ili kako restrukturiranjem spasiti tvrtku. Poslovni uzlet održan je u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije, čiji je naglasak stavljen upravo na suradnju lokalne zajednice s gospodarstvenicima i rješavanje gorućih gospodarskih problema. Otvaranjem Info točaka, predavanjima i projektima Međimurska županije već je dala potporu svojim poduzetnicima za dobivanje sredstava iz europskih strukturnih i kohezijskih fondova.
Međimursko gospodarstvo bilježi kontinuiran rast i rezultate usprkos krizi, posebice u segmentu povećanja izvoza, pa tako Međimurska županija dvostruko više izvozi nego uvozi. To je bila jedna od tema održanih edukacija s naglaskom na izvoz nužan za proširenje pogona, ali i novih prilika za poslovanje restrukturiranjem malih i srednjih poduzeća. Istraživanjima je dokazano da poduzetnici naslonjeni prema izvozu imaju veće šanse opstati i razvijati se, što se i na sjeveru zemlje pokazalo u godinama krize.
Radit ćemo i dalje na tome da ostanemo predvodnici u Hrvatskoj, konkurentnim gospodarstvom, smanjenjem nezaposlenosti i što je najvažnije stvaranjem okvira da radnici imaju veći prosjek plaća. Gospodarski put nastavljamo skorim posjetima veleposlanika te 5. svibnja gospodarskim susretom u Termama LifeClass Sveti Martin“, nadovezao se Posavec i pohvalio ovakve projekte, ali i rad Regionalne razvojne agencije Međimurje – REDEA-e, koja potiče na kreativnost i inovativnost, s kojom poduzetnici mogu biti konkurentni, ne samo u Hrvatskoj, već i na tržištu Europske unije koje nam se nudi.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content