Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Od Gastromanije, Orehijade i Dana lovačkog kulinarstva – za svakoga po nešto

Datum objave: 26. travnja 2015.

Uz 29. travanj kada će se održati Svečana sjednica Skupštine Međimurske županije, ova je subota zasigurno predstavljala najzanimljivija 24 sata u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane. Dan su otvorili članovi Streljačkog kluba Zelenbor iz Brezja  koji su organizacijom velikog streljačkog natjecanja Finala Kupa u gađanju zračnim oružjem, zračnoj pušci i pištolju proslavili 40 godina djelovanja. U izvrsnoj organizaciji te savršeno pripremljenoj novoj dvorani OŠ Ivana Gorana Kovačića deseci vrhunskih sportaša su uspješno priveli kraju ovo finale te time obogatili program Dana Međimurske županije.
Paralelno u Prelogu je Srednja škola Prelog ponovno pripremila pravi mali gastro spektakl – Gastromaniju koja se od jutarnjih sati provodila na Trgu Slobode. Naši su srednjoškolci ponovno pokazali okupljenima svoja kulinarska umijeća te potvrdili izuzetno kvalitetan posao koji profesori preloške srednje škole odrađuju sa svojim učenicima. Ovaj projekt, kojeg prati i Ministarstvo turizma RH, sada polako postaje tradicija koja iz  godine u godine postaje sve bolja i kvalitetnija.  A u Prelogu se dalje nastavilo koncertom rogova, također na Trgu slobode, ali i Danima otvorenih vrata Muzeja Croatia Insulanus u Prelogu.
Uz sva događanja u centru Čakovca, posebnu je pažnju mnoštvu okupljenih građana zaokupila velika camera obscura u kojoj su članovi fotokluba objasnili nastanak fotografske slike. Kako su predstavnici Fotokluba Čakovec istaknuli ove je godine iskazan najveći interes do sada, pa se za slijedeću 5. godinu planiraju uvesti i neki noviteti. A samo nekoliko metara dalje vrijedne međimurske ruke su pokazale Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju. Ova tradicionalna manifestacija, prodajna izložba tradicijskih rukotvorina, zanata i umijeća u organizaciji udruge Međimurske roke, i nadalje uvijek posebno pobudi interes okupljenih.
A nakon brojnih aktivnosti i bezbroj napravljenih koraka Lovački savez Međimurske županije se pobrinuo da svi dobiju okrepu i to izvrstan lovački gulaš. Dan lovnog kulinarstva ovime je zaokružen na najbolji mogući način, a mnogobrojni posjetitelji su uživali u lovačkim delicijama uz pratnju tamburaša uz prekrasno vrijeme u jezeru Staroga grada.
A Dani županije nikako više ne mogu proći bez sada već tradicionalne Orehijade – festivala oreha i sega ka kcoj ide. Dvorana Društvenog doma je bila premala za sve zainteresirane, ali su se u Orehovici pobrinuli te osigurali veliki šator u kojem su se nakon završenog protokolarnog dijela nastavilo slavlje duboko u noć.
Na Gradskim bazenima Marije Ružić u Čakovcu završila je 24-ero satna humanitarna akcija Plivanjem do svjetlosti i Noć bazena, gdje su se dodjelila priznanja najboljima te zbrojila prikupljena sredstava koje će potrebitima donirati Lions klub Zrinski. A da su Međimurci socijalno osjetljivi je nešto što je poznato i izvan okvira naše županije, a to je još jedanput potvrđeno sinoć u Atonu gdje je Vokalna skupina Zrinski zajedno s prijateljima te Udrugom Fijolina organizirala humanitarni koncert Srcem za Fijolinu. Na koncertu koje je održano uz pokroviteljstvo Međimurske županije, općine Nedelišće te NGC Aton Nedelišće prikupljena su sredstva  za kupnju kombi vozila za osobe s intelektualnim poteškoćama, a sami posjetitelji su uživali u izvedbama domaćina VS Zrinski te ženskih vokalnih skupina Stridone, sv. Marko te Grlice, benda Octoberlight iz Pušćina i zvijezde večeri Bojana Jambrošića.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content