Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Proslavljeni obljetnica prvog vlaka i Kraljev rođendan, a otvoren Sajam cvijeća u Prelogu

Datum objave: 25. travnja 2015.

Davne 1860. godine, tada novoizgrađena pruga u Nagykanizsi u Mađarskoj preko Kotoribe i Čakovca vodila je do Pragerskoga u Sloveniji. Njome je 24. travnja prošao upravo i prvi vlak kroz Hrvatsku. Stoga je u sklopu ovogodišnje proslave Dana Međimurske županije i Spomendana na Zrinske i Frankopane, ujedno proslavljena i 155. obljetnica puštanja u pogon najstarije pruge u Hrvatskoj. Prvi vlak ovim prostorima vozio je na relaciji Kotoriba, Čakovec i Macinec. Dakako da je samim time naglasak drugog dana međimurskog obilježavanja stavljen na ovu vrijednu godišnjicu. Učinjeno je to prvo u Osnovnoj školi u Kotoribi, gdje je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović otvorio izložbu međunarodnog projekta „Vlakovi preko granica“ u organizaciji Državnog arhiva u Štrigovi, a kasnije i prigodnom svečanošću na željezničkom kolodvoru Čakovec. „Ovime samo dokazujemo koliko smo ponosni na svoju tradiciju, a ovo je jedan od najstarijih gospodarskih subjekata u zemlji“, objasnila je predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša, a Dražen Ratković, predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza naglasio kako danas na području Međimurske županije voze 64 vlaka koja prevezu 640 tisuća putnika godišnje. Nedavno je na inicijativu Međimurske županije obnovljena međunarodna linija iz Čakovca Ormožu, uz Grada Mursko Središće i prema Lendavi, a u promet su krenuli i prvi vlakovi iz serije 44 nova vlaka. „Županija u cijelosti subvencionira putovanje vlakom za svoje srednjoškolce i studente kako bi Međimurce vratili na tračnice koje su nekada bile nezaobilazan način putovanja. Za njih radimo i na prilagođavanju voznog reda, a napominjem kako kroz Međimurje prođe i do 70 tisuća tona tereta godišnje. Nadam  se će se taj broj povećavati“, u govoru je naglasio međimurski župan Matija Posavec.
U Memorijalnoj zbirci Ladislava Kralja Međimurca, u čast tog jednog od najpoznatijih međimurskih umjetnika starije generacije i likovne umjetnosti općenito, u prijepodnevnim je satima održana tek jedna u nizu manifestacija ovakvog tipa, Kraljev rođendan. Naime Muzej Međimurja intenzivno radi na revitalizaciji tog prostora, kako bi ga učinili prepoznatljivim okupljalištem poštovatelja Kraljeva likovnog opusa i umjetničkog stvaralaštva. Njemu u čast, ovogodišnju svečanost upotpunili su učenici iz Osnovne škole Hodošan koji su pripremili i poseban kulturno-umjetnički program, a održana je i mala likovna kolonija. Ovo je prva od tri manifestacije koje nas u Kraljevu vrtu čeka do kraja godine, pa će se tako u čast Ladislava Kralja Međimurca organizirati i Kraljeve trešnje te naposljetku Jesen u Kraljevu vrtu.
Svoje dane slavi i Općina Selnica, povodom spomendana sv. Marka, zaštitnika župe, pa je tom prigodom održana svečana sjednici Općinskog vijeća. Dodijeljena su i posebna priznanja za istaknute udruge koje su se svojim radom nametnule tijekom godine, a primili su ih Oaza 98, Udruga Sport za sve Plešivica te Udruga Selnički Pikač. U svom je govoru načelnik općine Ervin Vičević istaknuo kako nedostaje pomoć iz Zagreba te da je bez sredstava teško provoditi zacrtane planove, među kojima je i izgradnja kampa uz vodnu retenciju. Župan Posavec, uz čestitke svim mještankama i mještanima Selnice, u svom je govoru objasnio kako je upravo to snaga Međimurja, da se samo može izboriti za svoj boljitak i napredak te dodao kako će Županija pomoći Općini u sufinanciranju ceste Selnica – Sv. Martin na Muri te biciklističke staze do Murskog Središća.
Humanitarno plivanje, preloški cvjetni sajam i mjuzikl okupili Međimurce
24-satno plivanje u dobrotvorne svrhe - Plivanje do svjetlosti, danas je krenulo u svom 9. izdanju. Svi učenici plivanjem jedne ili više dužina, prema želji i kondiciji, u 24 sata provedbe aktivno može dati potporu plivanju i u isto vrijeme svoj doprinos humanitarnoj akciji jer se sredstva svake godine prikupljaju za određene skupine osoba s invaliditetom. U akciju su se uključile mnoge ekipe, grupe, sportski klubovi, ali i pojedinci te obitelji, čime promoviraju i potiču druge na plivanje kao najzdraviju tjelesnu aktivnost. Uz Plivanjem do svjetlosti na inicijativu Gradskih bazena Marija Ružić pokrenut je i novi projekt „Noć bazena" koji je donio i jednu zanimljivosti, podvodnu izložbu. Plivati možete još i cijelu subotu do 17:00 sati.
Turistička zajednica Grada Preloga otvorila je još jedan Sajam cvijeća, pun boja, mirisa i predivnih živućih slika. Otvoren je u petak, a za sve posjetitelje bit će otvoren sve do nedjelje. Manifestacija je to koja je prerasla u jedno prepoznatljivo događanje koje okuplja mnogobrojne izlagače, a svake godine i sve veći broj zaljubljenika u cvijeće.
Spomenimo kako je Udruga umirovljenika Međimurske županije u zgradi Scheier provela Večer poezije, a drugi dan obilježavanja zaključen je u čakovečkom Centru za kulturu zanimljivim mjuziklom profesora i učenika „Put u prošlost“ koji su osmislili OŠ Nedelišće i OŠ Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije. Mjuzikl je nastao prema povijesnom romanu Eugena Kumičića, Urota Zrinsko-Frankopanska.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content