Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ruža međimurska i Jurjevo upotpunili prvi dan proslave u Međimurskoj županiji

Datum objave: 24. travnja 2015.

U ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije uključila se i Matica hrvatska – Ogranak u Čakovcu koja je s prvim danom međimurskog obilježavanja krenula i u obilježavanja svojih dana. Tom je prigodom danas u predvorju zgrade Županije, župan Matija Posavec otvorio izložbu knjiga koja donosi pregled nakladničke djelatnosti Matice hrvatske, a predsjednik čakovečkog ogranka Ivan Pranjić zahvalio na potpori izvršne vlasti i pozvao sve neka dođu po svoj besplatan primjerak starijih izdanja te godišta Hrvatskog kajkavskog kolendara. Ujedno je najavio  još tri manifestacije u tjedan dana koje će se održati u zgradi Scheier, svečanost predstavljanja Hrvatskih pučkih popijevaka Vinka Žganca te otvorenje izložbe slika Borisa Jeđuda i dodjela nagrade učenicima za radove na kajkavskom jeziku.
Uz obilježavanje 100 godina košaraštva u Donjem Vidovcu, 2. susret mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska“ održan je dodatno oplemenjen dvama starim međimurskim zanatima - košaraštvom i cekeraštvom, uz radni naslov „Življenje vu šibu i šemetinje (luščinje) zapleteno“. Kako bi među mladima jačali interes za međimursko pučko pjesništvo te istraživanje i njegovanje njegovih karakterističnih motiva, natječaj za učenike osnovnih škola Međimurske županije u dvije kategorije - likovni i literarni rad, organizirali su 3. osnovna škola Čakovec i Općina Donji Vidovec. Uz to što su sudionici dobili priliku vidjeti i sudjelovati u postupku pletenja, u prostorijama Općine Donji Vidovec nagrađeni su i najuspješniji kojima su čestitali profesori Tihana Preksavec, Dražen Ružić i Tomica Hlapčić, voditelji projekta te ujedno župan Matija Posavec, zamjenica Sandra Herman i načelnik Općine Josip Grivec.
Svoje mjesto u obilježavanju Dana Međimurske županije ove je godine pronašla i Udruga umirovljenika koja je u zgradi Scheier uz prisustvo zamjenika župana Zorana Vidovića otvorila izložbu ručnih radova svojih članova. Uz to pripremili su i Večer poezije u petak, a nastup zbora umirovljenika očekuje se u večernjim satima, nakon svete mise u subotu, 25. travnja od 18:30 sati.
Kako je bilo i predviđeno, u općini Sveti Juraj na Bregu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Jurjeva i Dana općine. Između ostaloga u bogatom programu podijeljena su i najviša općinska priznanja mještanima, udrugama za izuzetne uspjehe u određenim područjima rada i djelovanja. U segmentu znanosti, odgoja i obrazovanja  nagradu je primila doc.dr.sc. Ines Virč,  za umjetnost i kulturu  KUU Zasadbreg, za sport i tehničku kulturu Streljački klub „Zelenbor“. Streljački klub Zelenbor Brezje te za rad udruga, udruga „Frkanovčani“. “Održavanjem ove svečane sjednice upravo u ovoj dvorani na jedan simboličan način otvaramo i Jurovski multimedijalni centar, prostor u kojem ćemo ubuduće održavati sve manifestacije od posebnog značaja za općinu, a s današnjim danom tek smo krenuli u ovogodišnje obilježavanje našeg Jurjeva“, rekao je prilikom svečanosti načelnik općine Anđelko Nagrajsalović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content