Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec od Vlade zatražio podršku za predfinanciranje projekata manjim sredinama

Datum objave: 23. travnja 2015.

Ukoliko postoji ideja i dobra volja, nema prepreka da se za vrijedne projekte osiguraju sredstva iz fondova Europske unije. Samo jedan je to od mnogih zaključaka danas u Varaždinu održanog predstavljanja rezultata i mogućnosti ulaganja „Zajedno do EU fondova“ – za ravnomjeran razvoj svih hrvatskih krajeva. Kao punopravna članica Europske unije, Hrvatska ima priliku izvući izdašna sredstva, a u to su prisutne svojim izlaganjima uvjerili predstavnici Vlade i resornih ministarstava u okviru kampanje po čitavoj Hrvatskoj. Tako je potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo kako je cilj da EU fondovi postanu najvažniji izvor javnih investicija i glavni pokretač privatnih investicija te da se može očekivati da doprinesu do dva posto većoj stopi rasta BDP-a. „Većina javnih ulaganja do sada je bila financirana upravo iz poreznih prihoda, to ćemo zamijeniti sredstvima iz fondova te u potpunosti poduprijeti njihovu apsorpciju, kako bi rasteretili građane i naše tvrtke“, rekao je Grčić i objasnio kako je Hrvatskoj do 2020. godine na raspolaganju oko 80 milijardi kuna, najviše dosad. „To treba iskoristiti, zašto ne svaki tjedan projekt jedan.“ Uz pomoć tih sredstava financiranja Hrvatska može očekivati oporavak u svim područjima gospodarskog života, a ponajviše u segmentu novog zapošljavanja, ali i zadržavanja radnih mjesta. Naglasak je stavljen i na oporavak građevinarstva te dizanje tog sektora, u čemu bi itekako bio ključ daljnjeg rasta sjevera zemlje. Ujedno i u prometnoj infrastrukturi, a za provedbu željezničkih projekata u novom su razdoblju osigurane gotovo 4 milijarde kuna, naglasio je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode dodao kako je najviše sredstava, čak 21 milijarda kuna namijenjena zaštiti okoliša te čeka dobre projekte, dok je zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros objasnio kako upravo malo i srednje poduzetništvo predvode u otvaranju radnih mjesta, jer ukupno zapošljavaju preko milijun osoba.
Nakon izlaganja govornika održana je i kratka panel diskusija u kojoj su uz Grčića sudjelovali župani i gospodarstvenici, među kojima i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je tom prigodom istaknuo da je ključno to zajedništvo koje se upravo promovira i ovom kampanjom. „Samo tako država može postati ono što mora biti, a to je servis jedinicama lokalne samouprave koje su tada servis svim građanima. Tek kada svi zajedno, svatko u svojoj ulozi i sa svojim ovlastima krenemo s takvim djelovanjem, imamo veće šanse da privučemo sredstva koja su nam na raspolaganju. Sve ovisi dakle o nama“, objasnio je i dodao kako Međimurska županija danas ima spremne projekte s pribavljenim građevinskim dozvolama u vrijednosti od preko 2 milijarde kuna.
Razgovor s Grčićem iskoristio je i za traženje podrške Vlade u vidu pomoći s provedbom projekata u manjim sredinama. „U Međimurju imamo puno općina s malim proračunima, njima su na čelu načelnici koji znaju kako, imaju želje i volje, ali nemaju sredstva za predfinanciranje ili sufinanciranje.“ Zato je, smatra međimurski župan važno da ministarstvo ili Vlada osiguraju poseban fond, u kojem će pomoći upravo tim manjim jedinicama lokalne samouprave koje će time lakše kandidirati postojeće te dobiti motivaciju da provedbu novih projekata.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content