Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvati u Pomurju proslavili 10 godina organiziranog djelovanja

Datum objave: 22. travnja 2015.

Hrvati i prijatelji Hrvatske koji žive i rade u slovenskom Pomurju - Murskoj Soboti, Ljutomeru, Gornjoj Radgoni, Radencima i Lendavi, u posebnu su se zajednicu ujedinili prije punih 10 godina. Tako je svoj prvi jubilej proslavilo Hrvatsko kulturno društvo Pomurje nizom svečanosti i manifestacija. Ona centralna svakako je bila svečana akademija u Kazališnoj koncertnoj dvorani u Lendavi, a svojim je popratnim programom oduševila prisutne uzvanike.
Posebice jer je još jednom dokazana prava svrha postojanja ovakvog društva u Sloveniji, očuvanje hrvatske tradicije, kulture i jezika. U moru odličnih izvedbi istaknuo se međimurski kulturni izričaj, nastupima Mješovitog zbora Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec, KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, tamburašima KUD-a Sv. Martin na Muri te plesačima studija za moderni ples „Vivona“ iz Čakovca, a u ime društva, dobitnika Povelje Zrinski Međimurske županije, uzvanike i goste na početku je pozdravio predsjednik Đanino Kutnjak.
Deset godina postojanja čestitali su im tom prigodom generalna konzulica u Konzulatu RH u Pečuhu Vesna Haluga, župan Međimurske županije Matija Posavec, Anton Balažek, župan Općine Lendava, zamjenik župana Međimurske županije Zoran VidovićJožef Horvat, poslanik u Državnom zboru Republike Slovenije i Dubravka Severinski iz Državnog ureda RH za Hrvate izvan zemlje, uz mnoge druge.
Međimurski župan u svom je govoru istaknuo kako je društvo u proteklom razdoblju preraslo u ogledni primjer svima u regiji kako treba raditi na pograničnom prostoru te da je ključ razvoja upravo u europskoj suradnji, razmjeni znanja i iskustva te prenošenju tradicije, po uzoru na društvo iz Lendave. „Nastavkom dugogodišnje uspješne suradnje krajeva uz hrvatsku i slovensku granicu, bez sumnje ćemo građanima s obje strane stvoriti ugodniju klimu za razvoj svih njihovih potencijala“, rekao je Posavec.
Izvršni odbor Hrvatskog kulturnog društva Pomurje povodom jubileja dodijelio je i posebna priznanja pojedincima i institucijama koji su na razne načine pomogli u radu i postojanju društva, a uz djelovanje mnogih sekcija, prilikom svečanosti predstavili su svoj Folklorni ansambl s tamburašima u pratnji vokalne solistice Jasne Vuradin Popović.

foto: HKD Pomurje i www.Lendavainfo.CoM

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content