Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Osnovana Udruga oboljelih od tumora mozga „ Glia“

Datum objave: 17. travnja 2015.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije prigodnom je svečanošću predstavljena novoosnovana Udruga koja brine i pomaže oboljelima od tumora mozga. Inicijatorica je Valerija Korent, žena koja je osjetila trnovit put kroz koji prolaze oboljeli, jer je naime njen suprug preminuo od te olesti. Ideja o osnivanju udruge nastala je brošurom „Život s tumorom mozga - upoznavanje s bolešću“, koju je Valerija posvetila svom pokojnom suprugu, a kojom želi svima u sličnim situacijama olakšati agoniju kroz koju su četiri i pol godine ona i suprug prolazili.
Inicijativa koja je potaknula stvaranje „Glie“ nastala je u dogovoru s dr. Anom Mišir Krpan i dr. Krešimirom Lončarom, specijalistima onkologije i radioterapije KBC-a Zagreb. „Potreba za udrugom ovakvog tipa postoji već godinama, obzirom da tumori mozga predstavljaju veliki problem današnjice i povlače za sobom niz stresnih situacija od trenutka postavljanja dijagnoze kao i na dugom te teškom putu liječenja. U Hrvatskoj svake godine oko 650 ljudi oboli od ove teške bolesti - 440  od malignih i 200 od benignih tumora mozga“, u svom je govoru objasnila predsjednica Valerija Korent.
Kako je napomenula, riječ je o vrlo progresivnoj bolesti s niskom stopom petogodišnjeg preživljavanja, no od iznimnog je značaja bitno poboljšati kvalitetu života, a samim time ga i produljiti. Problemi s kojima se suočavaju oboljeli i njihove obitelji su od neinformiranosti i manjka informativnog sadržaja vezanog uz bolest, preko nuspojava liječenja, psihičkih tegoba do resocijalizacije. Bolesnici koji se smatraju izliječenima, također ostaju u dugotrajnom praćenju. Udruga  im olakšava uključivanje u normalan život. „Velik odaziv na predstavljanje ove udruge predstavnika Županijske bolnice Čakovec, KBC-a Zagreb, Specijalne bolnice za kronične bolesti Novi marof i drugih djelatnika u zdravstvu , daje mi razloga za optimizam i vjeru. Siguran sam da će „Glia“ biti potpora svim oboljelima, a ona im je prijeko potrebna“, objasnio je dr. Lončar.
I kao da bolest nije sama po sebi dovoljna, u Hrvatskoj oboljeli i njihovi najbliži nailaze na mnoge dodatne prepreke i udarce u samom zdravstvenom sustavu. Troškovi relevantnih lijekova velik su izazov za bolničke fondove i ekonomski standard pacijenata, ograničena je dostupnost lijekova i njihova primjena u pojedinim indikacijama, ograničena je dostupnost naprednih dijagnostičkih metoda, a multidisciplinarni pristup liječenju može se ostvariti tek individualnom inicijativom, primjerice psihološka pomoć u Hrvatskoj nije standardni dio terapijskog procesa. Udruga Glia stoga želi biti mjesto na kojem se oboljelima i njihovim obiteljima pružaju sve potrebne informacije o bolesti i liječenju te toliko potrebna psihosocijalna podrška.
„Ponosan sam što je inicijativa za osnivanje ove udruge došla upravo iz Međimurja, no i ne čudi kako Međimurci posljednjih 25 godina pokazuju svoju plemenitost i humanost, u današnje vrijeme prijeko potrebnu dozu senzibiliteta prema onima kojima je potrebno ohrabrenje“, u svom je obraćanju rekao župan Međimurske županije Matija Posavec i nastavio kako u formalnom smislu nije zahtjevno osnovati udrugu, no izazov predstavlja pomoć oboljelima koji kroče kroz zdravstveni sustav. Stoga je Udruga „Glia“ i od Međimurske županije dobila maksimalnu potporu za sve akcije koje ih očekuju, kao što je obilježavanje 8. lipnja, Međunarodnog dana oboljelih od tumora na mozgu.
„Organizirat ćemo i sastanke svaki mjesec uz stručna predavanja u prostorijama KBC-a te ovim putem pozivamo sve da se na bilo koji način uključe u naš rad te pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Sjedište Udruge je u Zagrebu, no Čakovec je odabran za njeno predstavljanje radi prijateljskih veza i pomoći volonterki iz Udruge za sindrom Down Međimurske županije“, za kraj je rekla predsjednica udruge.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content