Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

8. Mesap libar u tri dana knjigu donio u svaki dom

Datum objave: 17. travnja 2015.

Sajamski prostor Mesapa u Nedelišću još je jednom ispunjen do posljednjeg mjesta, ovog puta za to je zaslužan 8. po redu Mesap Libar, specijalizirani trodnevni sajam knjiga koji je danas otvorio svoja vrata. Uz vrijedne izlagače i mnogobrojne posjetitelje, nije slučajno što je upravo ovaj kraj središte regije kada je pisana riječ u pitanju, kako su Međimurska županija i Općina Nedelišće kolijevka hrvatskog nakladništva i tiskarstva. Ponuda sajma ove je godine proširena učilima, informatičkom opremom, audio i video tehnikom, glazbenim instrumentima i opremom, uređajima i priborom za grafičku industriju, no naglasak je i ovog puta stavljen na školsku knjigu i promoviranje čitanja kod mladih. Tom su prilikom organizirani književni susreti, radionice te igraonice za školarce, ali i posjeti vrtića te škola.
„Živimo u vremenu brzo razvijajuće tehnologije, gotovo sve je dostupno na internetu, pa se smanjuje želja za knjigom i književnom građom, a kako ta djela imaju neprocjenjivu vrijednost usprkos modernoj tehnologiji, posebno me veseli što je prvi dan rezerviran za dječju literaturu i djecu koja će znati knjige vratiti u svaki dom“, rekao je na otvaranju sajma župan Međimurske županije Matija Posavec i rekao da je cilj sajma ostvaren kako se u tri dana očekuje dolazak više od 1400 djece. Međimurska županija u svom radu veliku pažnju pridodaje upravo obrazovanju, a ovakvim događajima nastoji mlade zainteresirati za knjigu i pisanu riječ općenito.
I ove se godine na sajmu predstavljaju izdavačke kuće sa svojim izdanjima, obrazovnim, dječjim i stručnim literaturama, beletristikom te knjigama za hobi. Očekuju se i izlaganja pisaca i nakladnika, kao i stručni skupovi te kazališne predstave. Dokaz koliku snagu međimurski sajam knjiga ima u hrvatskim okvirima najbolje pokazuje visoko pokroviteljstvo Ministarstva kulture Republike Hrvatske. „Ovdje postoji sinergija između gospodarske djelatnosti i kulturnih industrija, a upravo ta dodana vrijednost ono je što nas je od početka uvjerilo da treba poduprijeti ovaj sajam i pomoći mu da se razvije u ovo što je danas. Kulturna dimenzija je itekako važna, no do punog izražaja dolazi tek ako daje impuls i za razvoj nakladništva i knjižničarstva“, u svom je govoru istaknula načelnica Sektora za književno-nakladničku i knjižničnu djelatnost Ministarstva kulture Dubravka Đurić Nemec te dodala kako su sajmovi važna mjesta susreta.
Izlagači su i ove godine ponudili nešto novo, poučno i nastavili veliku povijesnu tradiciju u Nedelišću, a da se u to uvjere, sve su pozvali i načelnik Općine Nedelišće, Darko Dania te direktor Mesapa Vitomir Kirić. Mesap Libar potrajat će do nedjelje, 19. travnja, uz izložbeni i prodajni karakter, povoljne cijene knjiga te besplatan ulaz.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content