Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Prelogu otvorena prva kompostana u sjeverozapadnoj Hrvatskoj vrijedna 2,9 milijuna kuna

Datum objave: 15. travnja 2015.

Sustav gospodarenja otpadom donjeg Međimurja gradi se već 10 godina zajedništvom sedam jedinica lokalne samouprave, grada Preloga te općina Goričan, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donji Kraljevec, Donja Dubrava i Kotoriba, a nakon što su radovi na izgradnji kompostane vrijedne 2,9 milijuna kuna započeli 7. listopada 2014. godine, okrunjeni su svečanim otvorenjem sredinom travnja.
Prva takva građevina u Međimurskoj Županiji za gospodarenje biorazgradivim otpadom, na području lokacije Gorice K3 u Prelogu, prema nekim izvorima je ujedno i prva natkrivena kompostana u Hrvatskoj. „Sami korisnici GKP Pre-kom uvelike su zaslužni za realizaciju ove vrijedne investicije, kompostiranjem odgovorno i aktivno sudjeluju u rješavanju problema otpada, s dvije zasebne kante i pet vreća na kućnom pragu punih pet godina“, rekao je Siniša Radiković, direktor poduzeća.
Kompostana kapaciteta 1500 tona godišnje, trenutno zapošljava tri radnika, dok će još tri zaposliti na skupljanju biorazgradivog otpada za područje donjeg Međimurja“, objasnio je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek, dodavši kako je kompost prve klase i pogodan za ekološku proizvodnju. Kompostana pokriva područje 7 tisuća domaćinstva, 25 tisuća stanovnika i preko 500 pravnih osoba, dok je na poslovima gospodarenja otpadom zaposleno sveukupno 25 radnika.
S 80% bespovratnih sredstava,investiciju je pokrio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. „Ovo je Fondu prva kompostana koju je potpomogao u izgradnji. Pritom smo učili jedni od drugih, ali sve što je trebalo odraditi, napravljeno je u najkraćem mogućem roku. Sada zajednički krećemo u projekt sortirnice“, rekla je načelnica sektora za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić.
Važnost zatvaranja jednog prirodnog ciklusa, nastanka organskih tvari od biorazgradivog otpada pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec.„Takav je sustav  naša odgovornost prema zemlji, prema čovjeku, ali i budućim generacijama i drago mi je da Grad Prelog i Međimurci o tome vode brigu. Želim ovakvih projekata što više u Međimurskoj županiji, što će sigurno osigurati i Fond kojem smo ovim primjerom dokazali da treba potpomagati uspješne sredine koje su korak ispred vremena, u standardu koji je Hrvatskoj prijeko potreban“, istaknuo je Posavec i pozvao sve da uz županijske službe kao servis ostvare svoje ambicije i realiziraju projekte.
Donje Međimurje je 2014. godinu završilo s 22 posto odvojeno sakupljenog i obrađenog otpada, a otvorenjem kompostane u skoro vrijeme očekuje se i do 50 posto.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content