Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje bogatoj kineskoj pokrajini Guangdong neotkriven turistički biser

Datum objave: 15. travnja 2015.

Odluka Vlade Narodne Republike Kine da svoj izvoz i investicije usmjeri u inozemstvo, mnogo je posla zadala Međimurskoj županiji koja svakodnevnim upitima i iskazima interesa kineskih ulagača postaje za njih poželjna destinacija. Slatke brige, nakon posjeta Veleposlanice NR Kine u Hrvatskoj Deng Ying, pa najvišeg gospodarskog izaslanstva NR Kine te mnogih investitora Međimurju, nastavljene su domaćinstvom delegaciji pokrajine Guangdong.
Radi se o regiji 300 kilometara udaljenoj od Hong Konga, 25 puta većoj od Republike Hrvatske, 80 puta većoj od same Međimurske županije, čiji uvoz i izvoz čine četvrtinu Kine. Svoju geografsku nadmoć nad najmanjom hrvatskom županijom potkrijepili su dolaskom vodećih imena tamošnje vanjske politike, zdravstva i turizma. Stoga su to ujedno bile i osnovne teme s kojima ih je u međimurskim okvirima tijekom radnog posjeta upoznao župan Međimurske županije Matija Posavec. „U dosadašnjoj suradnji, na kinesko smo tržište plasirali naša kvalitetna vina, otvorili tvrtkama tržište Kine, sve više izvozimo, a usporedno smanjujemo uvoz iz Kine. Danas je ovdje delegacija jedne od bogatijih i razvijenijih tamošnjih pokrajina koja broji više od 100 milijuna stanovnika, a takvu priliku i izazov treba iskoristiti“, rekao je Posavec tijekom sastanka u Tehnološko – inovacijskom centru Međimurje uz zamjenicu župana Sandru Herman, gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača, privremenom pročelnika UO za gospodarske djelatnosti Darka Radanovića i direktoricu REDEA-e – Regionalne razvojne agencije Međimurje Sandru Polanec Marinović, netom nakon obilaska Poslovnog parka Međimurje koji je goste uvjerio u spremnost ovog kraja za investicije.
„Sve pozitivno što smo čuli od onih koji su stupili u kontakt s Međimurskom županijom te već pokrenuli suradnju, svojim smo dolaskom samo potvrdili. Želja nam je izraditi jednu platformu za gospodarsku i turističku suradnju, posebice preko Veleposlanstva Kine u RH i Veleposlanice koja ovaj kraj iznimno cijeni, jer ključ je u povezivanju, posebice ovako sličnih krajeva, marljivih, točnih i uspješnih“,  rekao je Fu Lang, čelni čovjek vanjskih poslova pokrajine Guangdong i napomenuo kako je kineskim tvrtkama cilj ulaganje i suradnja sa zemljama u Jugoistočnoj Europi, a Međimurje u tim okvirima za njih predstavlja prava vrata prema tržištu EU.
Kako je hrvatski uvoz iz Kine i dalje 10 puta veći od izvoza robe u Kinu, međimurski župan smatra kako je upravo na kraju koji duplo više izvozi nego uvozi, da to promijeni. Potvrđeno je to na radnom sastanku u LifeClass Termama Sveti Martin, na kojem su načelnik Općine Franjo Makovec i direktor Termi Dan Vidošević, predstavili tamošnji gospodarski potencijal, s naglaskom na ulaganja u turizam. „Hrvatska Kini predstavlja novo tržište i novi  potencijal, a Međimurje je pritom za njih još neotkriven biser zbog prednosti koje imamo prema ostatku Hrvatske. Posebice geografskih, prirodne ljepote, znamenitostima ili pak termomineralnu vodu“, objasnio je direktor i primio prve ponude za smještaj u Termama uz obrazloženje da kvalitetom nude ono što oni kod kuće nemaju. „Iako je ovo prvi kontakt s kineskim ulagačima u općini, mi već bilježimo pojačan interes za područje Svetog Martina na Muri, a ova delegacija samo je točka na i našim tendencijama da se investira u našu gospodarsku zonu te ostvare novi poticaji i ulaganja“, dodao je načelnik i pohvalio se najnovijim investicijama u zoni među kojima najvažnija izgradnja hale pogona za izgradnju dijelova za jahte.
Posjet Sv. Martinu i Termama stoga nikako nije bio slučajan, povratak i novi dolazak kineskih turista sada se itekako očekuje, što je realno ako se uzme u obzir da se njihov broj posljednjih godina učetverostručio u RH i Europi. Treba nuditi zdravstveni turizam, što je potvrdio Chen Dacan, ravnatelj Instituta za kinesku medicinu koji je u 2014. godini u pet bolnica zaprimio 7 milijuna pacijenata. Rješenje vidi u uvođenju tradicionalne kineske medicine kao sastavnog dijela ponude Termi. Lin Lan, načelnica Zavoda za vanjsku politiku u gradu Shaoguan objasnila je kako upravo lokalne vlasti imaju važnu ulogu u komunikaciji između država, uz poslovne razmjene i uspostavljanje potrebnih kontakata.
Na tu je temu delegacija već održala sastanke s nekim europskim zemljama, a međimursku delegaciju pozvala da uzvrati posjetom krajem 2015. godine kada će se tamo organizirati i promocija Međimurja. Za to vrijeme, obećali su poticati svoje tvrtke da dođu u ovdašnje Poslovnu i Industrijske zone te da gradnjom logističkih centara sebi otvore mogućnosti za nova tržišta i ulaganja, a ovom kraju za razvitak i nova radna mjesta.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content