Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Akademik Zvonko Kusić u Međimurskoj županiji o ulozi HAZU-a u zaštiti nacionalnih interesa

Datum objave: 10. travnja 2015.

U 2015. godini obilježit će se 146 godina obrazovanja učitelja u Međimurskoj županiji, a obljetnicu će organizirati jedina sveučilišna institucija najsjevernijeg dijela zemlje, Učiteljski fakultet u Zagrebu – Odsjek u Čakovcu. „U našoj bogatoj tradiciji odgojno – obrazovnog djelovanja pamtit ćemo velik broj priznanja, uspjeha studenata i vrijednih događaja, a ovaj danas jedan je od njih“, rekla je prodekanica Tamara Turza-Bogdan, referirajući se na posjet predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademika Zvonka Kusića Međimurskoj županiji te odsjeku fakulteta.
Akademika, njegove suradnike Dobrišu Skoka, tajnika Odbora za koordinaciju rada znanstveno-istraživačkih i umjetničko-galerijskih jedinica te Marijana Lipovca iz Ureda za odnose s javnošću i medije, kao i dekana Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivana Prskala, u ime Međimurske županije pozdravio je župan Matija Posavec, pritom istaknuvši nemjerljiv doprinos obrazovanju svih prisutnih predstavnika obrazovnih, kulturnih, duhovnih, poduzetničkih i drugih institucija, a posebice studenata. „HAZU je institucija koja je svojim djelovanjem na razvoju Hrvatske zaslužila da je cijenimo i poštujemo, pa je velika čast ugostiti akademika Kusića“, rekao je župan, a predsjednik HAZU-a dodao kako je Akademija nakon 154 godine rada postala jedan od važnijih čuvara hrvatskog identiteta te fokusiranjem na razvoj znanosti, kulture, umjetnosti i društva u cjelini.
Kako bi pozvao na povezivanje, a ne razdvajanje, održao je predavanje na temu HAZU u zaštiti nacionalnih interesa. Susret su organizirali članovi Zavičajnog društva „Međimurje“ u Zagrebu, predsjednik pater Točni Trstenjak te počasni predsjednici Juraj Kolarić i Danijel Režek. „Nikako nije slučajno da je susret u Međimurju, kako je od 2007. godine pa do danas, ovdašnji odsjek postao pravo srce fakulteta u Zagrebu. Ovdje se moć daje djetetu, a upravo je učitelj taj u čijim se rukama nalazi istinska hrvatska budućnost“, između ostalog je dodao dekan Prskalo, a predsjednik međimurske Skupštine Mladen Novak dodao kako ćemo se bez obrazovanja teško nositi sa svime što nas očekuje, ali i da su današnji mladi spremni prihvatiti izazove.
Uz temu predavanja, Posavec pak je objasnio kako se nagađalo da ćemo ulaskom u EU izgubiti dio suvereniteta.  „No zaštita nacionalnog interesa ovisi isključivo o nama, a on je pokazatelj koliko znamo poštovati našu povijest, čuvati baštinu od zaborava i sve potencijale koje imamo. Bogatstvo u različitosti je nešto što moramo prenositi iz generacije na generaciju.“
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content