Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

5. izložba bučinog ulja „Nitko se u ulju ne može mjeriti s Međimurcima“

Datum objave: 10. travnja 2015.

Smaragd kontinentalne Hrvatske ili kako mu još tepaju crno zlato, danas je na sjeveru zemlje bilo u punom sjaju. Međimurska županija bila je naime domaćin 5. izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske te na jednom mjestu okupila 26 proizvođača četiriju županija Međimurske, Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke. Nakon izložbe iz 2012. godine, ovo je drugo međimursko domaćinstvo, što nikako nije slučajnost, kako su na prethodnim izložbama upravo bučina ulja Međimurske županije nagrađivana najvišim priznanjima. „Okupljamo više od 20 proizvođača hladno i toplo prešanog ulja u Međimurju koji na oko 600 Ha površine proizvode preko 30 tisuća litara ulja godišnje. To je naš prepoznatljiv brend, cijenjen zbog svoje hranjivosti i ljekovitosti, rezultat vrijednih domaćih ruku“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec i čestitao svim OPG-ovima na kvaliteti ove godine prezentiranih proizvoda, unatoč nepovoljnim agroklimatološkim uvjetima.
Bučino ulje – regionalni brend
Poučen pozitivnim iskustvom nakon prošlogodišnje organizacije, izložbu je pozdravio i zamjenik župana Varaždinske županije Alan Košić. „U Varaždinu je upravo Međimurska županija osvojila nagrade u nekoliko kategorija, pa se samo nadam da smo im se ove godine barem malo približili i nešto od njih naučili kada je u pitanju proizvodnja bučinog ulja“, rekao je, a zamjenik župana Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek i dodao kako se ovakvim manifestacijama svima omogućuje da se nametnu tržištu. „Znamo da se u ulju ne možemo mjeriti s Međimurcima, no ovdje smo da nešto naučimo i nastavimo dobar trend“, objasnio je i pozvao ostale županije da se po uzoru na zagrebačku, uključe u provedbu izložbe. „Naša povezanost u organizaciji ovakvih događaja je ključ uspjeha, jer samo zajedništvom možemo uspostaviti jedan regionalni brend i promovirati kvalitetu koju u imamo u bučinom ulju“, zaključio je župan Posavec.
Među pet zlatnih, tri međimurska proizvođača
Iako je manifestacijom stavljen naglasak na promociju bučinog ulja, ujedno je svojim izložbenim i degustacijskim prostorom ukazana važnost zdrave prehrane i domaće proizvodnje. Tome je pripomoglo i tematsko izlaganje Nenada Martinca iz Bioinstituta Čakovec koji je proizvođačima objasnio na koji je način preispitana kvaliteta njihovih ulja te zatim uspoređena s konkurencijom. Na ocjenjivanje su pristigla 33 uzorka ulja, a među najbrojnijim domaćim izlagačima, najboljima su dodijeljena zlatna, srebrna, brončana i priznanja kvalitete u dvije kategorije, nerafinirana, točnije toplo prešana i ulja prešana hladnim postupkom.
Zlatna ulja među hladno prešanim tako imaju Uljara Šenkovec i Poljo Posavec d.o.o. iz Dunjkovca, a među nerafiniranima Uslužna uljara Županić iz Vidovca, OPG Cerovec Josip Podturen i OPG Zdravko Cafuk Domitrovec.
Srebrne medalje za svoja hladno prešana ulja uzeli su OPG Marđetko Goričan, OPG Zvonko Just Vularija, OPG Tamara Tkalec Šenkovec i OPG Nikola Siladi Kotoriba, a kod toplo prešanih OPG Marija Sedak Mače, Ranko Branović iz Orehovice, Bister d.o.o. Domašinec, OPG Zlatko  Đura Strahoninec, Danijel Sinković iz Naselja Komari, OPG Darinka Gorup Poznanovec, Uslužna uljara Ivanuša Gornji Hrašćan i OPG Andreja Petrović Varaždin. Ulja koja su uzela broncu zasluga su OPG-a Mladen Cesarec iz Stubičke Slatine kod hladno i OPG-a Mirko Lastavec Hrastovsko,     OPG-a Ivanuša Gornji Hrašćan, OPG-a Ivica Pozder Zamlača, OPG-a Karmela Županić Vidovec, OPG-a Nikola Siladi Kotoriba, OPG-a Mirjana Biber Podturen i Uljare Šenkovec među toplo prešanim. Priznanja su primili Danijel Sinković iz Naselja Komari, OPG Tamara Tkalec Šenkovec, OPG Šagud Katica Rugvica, Poljo Posavec d.o.o. Dunjkovec, Pa-vita d.o.o. Sesvete, Čakovečki mlinovi d.d. Čakovec, OPG Zvonko Just Vularija i OPG Mladen Cesarec Stubička Slatina.
Međimursko bučino ulje izvozi se u Kinu i Japan
Brojnost obiteljskih gospodarstvenika i uzoraka ulja na ovogodišnjoj izložbi, ali i njihova kvaliteta, bez sumnje će doprinijeti prepoznatljivosti ovog proizvoda, čime valja računati na unaprjeđenje proizvodnje, a samim time i povećanje konkurentnosti proizvođača na hrvatskom sjeveru.
Da se očuva blago naše tradicije, brine i Međimurska županija koja je prepoznala važnost svoje uloge u pružanju potpore obiteljskim gospodarstvima te stvaranju uvjeta za daljnju proizvodnju.  Ujedno radi na promociji svojih autohtonih proizvoda, a u tome im pomaže i interes stranih država, posebice zemalja Europske unije, ali i Narodne Republike Kine i Carevine Japan, osim za domaća vina, ujedno i za bučino ulje. U suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurja - REDEA-om, kao potpora poljoprivrednicima, ujedno su otvorene Info točke u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću, za informiranje i pomoć kod programa resornih ministarstava i agencija te EU fondova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content