Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Visoka državna i europska izaslanstva na svečanoj sjednici povodom 70. obljetnice oslobođenja Međimurja

Datum objave: 8. travnja 2015.

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske, župana Međimurske županije i Skupštine Međimurske županije, obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, a u zgradi Scheier tim povodom održana svečana sjednica Skupštine Međimurske županije.
Okupila je visoko domaće i europsko izaslanstvo, uz izaslanicu Predsjednika Hrvatskog sabora Dragicu Zgrebec, saborsku zastupnicu Nadicu Jelaš, saborskog zastupnika Marija Moharića, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika RH te počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, brigadira Krešimira Trstenjaka, izaslanika Načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, domaćine župana Međimurske županije Matiju Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenike župana Zorana Vidovića i Sandru Herman, Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, ujedno predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Veleposlanicu Bugarske u RH Tanyu Dimitrovu, NJ.E. Veleposlanika Azerbajdžana u RH Kamila Khasiyeva, brigadnog generala Romana Ernsta Fishera, vojnog izaslanika obrane Republike Austrije i doajena vojno-diplomatskog zbora, kao i Vladimira Poljanina, konzula Ruske Federacije u RH te mnoge druge.
Svečana sjednica održana je nakon što je izaslanstvo Međimurske županije položilo vijence na čakovečkom groblju te time odalo počast svima onima koji su svoje živote dali za oslobođenje Međimurja i Hrvatske. „Prije 70 godina pobijeđena je ideologija koja se zvala fašizam, a koja je u 2. svjetskom ratu izazvala preko 50 milijuna ljudskih žrtava. Hrvatska i Međimurje preuzeli su tada velik teret“, rekao je u uvodu Habulin.
Razdoblje kojeg se ovih dana prisjećamo jedno je od promjenjivih u nacionalnoj povijesti, no ujedno i jedno od zaslužnijih zašto je Hrvatska danas slobodna, demokratska i samostalna zemlja, u svom je govoru istaknuo međimurski župan. „I bez obzira što su nas htjeli pripajati drugim sustavima i državama te drugi određivati našu sudbinu, povijest nam pokazuje da možete biti svjetska vojna sila, svjetski politički moćnik, ali međimurski je čovjek odlučivao, odlučuje i odlučivat će kako, gdje i na koji način će živjeti. To pokazujemo i danas, najbolje znamo odlučiti o našim vlastitim interesima, a kultura rada, mentalitet, marljivost i briga za opće dobro način je kako danas živimo. Stoga je ovo apsolutno jedan od važnijih datuma međimurske povijesti“, dodao je Posavec.
6. travnja prije točno 70 godina Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju mađarsku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, naš je kraj pripojen matici zemlji. „Hrvatska je u tom teškom razdoblju dvadesetog stoljeća imala najmasovniji antifašistički pokret u Europi, a period pun prekretnica, krvavih i teških događanja te stradanja, obilježili su upravo brojni Međimurci vođeni željom da njihovo Međimurje svoju sudbinu dijeli isključivo s ostatkom hrvatskog naroda“, između ostalog je dodao Zvonko Golub, predsjednik međimurskih antifašista. Procjenjuje se naime da je u Narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo oko dvije tisuće Međimuraca. „Sjećamo se onih koji su poginuli za identitet Međimuraca, zalažući se za mir, pravednost i suradnju koji su utkani u današnji moderni svijet“, objasnio je Novak. „Sretni smo što danas sudjelujemo u obilježavanju ovog dana i prisjećamo onih koji su se borili za svoju i tuđu slobodu protiv ljutih neprijatelja, a veličina je u tome što je ovo zajedničko sjećanje na opću pobjedu. Stoga nećemo dopustiti ponavljanje povijesti, već dostojno obilježavati podvige svojih predaka koji su nam poklonili mogućnost normalnog života“, u prigodnom je govoru rekao ruski konzul Poljanin.
Drago mi je da smo danas okupljeni na obljetnici značajnoj ne samo za Međimurje, već i Hrvatsku, prisjećamo se trenutaka kada je antifašizam slomio nacifašizam, a on nije progonio samo svoje političke protivnike, već sve one koji su bili drugačiji. Zbog toga se ovog doprinosa u borbi protiv najvećeg zla treba sjećati te taj civilizacijski doseg ugraditi u svakodnevni život. Ovom svečanošću slavimo dan kada je meni dragi dio zemlje pripojen Hrvatskoj“, u obraćanju je istaknuo Mesić i objasnio kako su upravo Međimurci uvijek znali iskazati svoju pripadnost hrvatskom narodu.
Hrvatski sabor je povodom 60. obljetnice pobjede nad fašizmom ujedno 13. travnja 2005. godine donio deklaraciju o antifašizmu. „Time se potvrđuje antifašistička i demokratska utemeljenost te opredijeljenost  RH, kao i duboka privrženost vrijednostima suvremene demokracije. Doprinosi hrvatskog naroda u 2. svjetskom ratu ugrađeni su u temelje samostalne Hrvatske, ali i Europe. Stoga pozivam na trajnu afirmaciju i njegovanje antifašističke vrijednosti, te zaštitu i očuvanje stečevina antifašizma“, dodala je izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora.
Međimurci znaju što donosi mađarski fašizam, pa iz tog razloga valja stalno upozoravati i prisjećati se vremena kada su naši preci ustali protiv njemačkog nacizma i mađarskog fašizma nošeni temeljnim moralnim vrijednostima - slobodom, jednakosti i ljubavi prema bližnjima.
To je posebice naša obaveza prema mladima, a iako svaki sustav nosi svoje terete, pogotovo onaj koji proizlazi iz ratnih vihora, upravo zahvaljujući toj borbi Međimurje je sastavni dio Hrvatske, one u kojoj danas živimo te koju ćemo svi zajedno pretvoriti u uspješnu, modernu, pravednu i bogatu državu, u kojoj će svi građani moći pristojno živjeti od svog rada i za taj rad biti adekvatno plaćeni“, nadovezao se Posavec.
Spomenimo kako su u popratnom programu svečanost svojim nastupima upotpunili mezzosopranistica Blanka Tkalčić uz klavirsku pratnju Danijela Ota te Ženska vokalna skupina „Sv. Marko“ iz Selnice.
Nakon svečanosti ujedno su položeni vijenci i upaljene svijeće na Partizanskom groblju u Svetom Jurju u Trnju, a u poslijepodnevnim satima obilježavanje nastavljeno svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content