Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Pohvale Europske komisije: „Međimurska županija dokazano je najbolja u poduzetništvu“

Datum objave: 17. ožujka 2015.

Koje mogućnosti hrvatski poduzetnici mogu iskoristiti kao građani Europske unije te koje njima dostupne strategije i mjere postoje na državnoj razini, danas je odgovorila konferencija „Mogućnosti i izazovi hrvatskih poduzetnika u EU-u“. U organizaciji Informacijskog centra Europe Direct Čakovec koji djeluje u okviru Međimurske županije te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, najsjevernijoj županiji stigla je time nova potvrda uspješnog rada lokalnog poduzetništva, a time i gospodarstva u cjelini.
Da je u ovoj sredini zadovoljan učinjenim na pragu razvoja poduzetništva, još je jednom svojim dolaskom potvrdio voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević koji je u šest mjeseci drugi puta odlučio posjetiti Međimurje. „U rujnu prošle godine ovdje smo otvorili jedan od 13 EDIC Centara i tada smo obećali europske teme dovesti iz Bruxellesa i Zagreba u Međimursku županiju. Kada je tema poduzetništvo vi ste dokazali da ste u tome najbolji i najvrjedniji te uz to izrazito poduzetnički orijentirani“, objasnio je Baričević dodavši da Međimurci znaju kako iskoristiti sve što Europa nudi, a to je rijetkost. Da postoji prava lepeza mogućnosti na koje se poduzetnici mogu osloniti i na koje mogu računati, od kredita i strategija do mjera kojima mogu unaprijediti svoje poslovanje kao građani Europske unije, dokazano je ovom konferencijom, ali i panel diskusijom organiziranom za poduzetnike triju županija, uz domaćina Međimursku, ujedno Varaždinsku i Koprivničko – križevačku.
Valja napomenuti kako su istima nazočili i učenici Gimnazije Josipa Slavenskog te Ekonomske i trgovačke škole Čakovec. Međimurje je lokomotiva koja vuče hrvatsko gospodarstvo na koje ima 2,5 posto izravnog utjecaja, tradicija ovdašnjeg gospodarstva je svakako izvoz, a vanjskotrgovinska razmjena je svih kriznih godina u suficitu. Županija je sudjelovala s nešto manje od 4 % u ukupnom izvozu RH te s 1,93 % u uvozu.
Tajnu uspješnosti otkrio je župan Međimurske županije Matija Posavec. „Ključni segmenti u poslovanju su red, rad i odgovornost, jer ako niste kvalitetni i konkurentni nećete napredovati. Mi napredujemo, što je samo priznanje našem gospodarstvu, u čemu itekako pomaže efikasnost javne uprave koja je iznad europskog standarda“, objasnio je međimurski župan i dodao kako danas samo snažno orijentirano izvozno gospodarstvo može jamčiti dugoročni održivi rast.
Mala i srednja poduzeća predstavljaju najčešći oblik poduzeća u Hrvatskoj, više od 98 % svih registriranih, i zapošljavaju najveći postotak radne snage u Hrvatskoj, naročito u sjevernoj Hrvatskoj s izraženom aktivnošću MSP sektora. Stoga je Europska komisija pokrenula takozvani Junckerov investicijski plan namijenjen privatnim projektima i poticanju poduzetništva te privatnog javnog partnerstva. „Postoji nekoliko linija sa sredstvima koje samo traže dobre projekte. Važno je da je on gospodarski održiv, što mu daje prednost nižim kamatama i mogućnošću počeka, a potrebitom dokumentacijom mora imati dokazanu budućnost“, objasnio je u svom izlaganju Marko Curavić, voditelj odjela Poduzetništvo i društveno gospodarstvo u Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike u Europskoj komisiji.
Europska komisija je naime odredila  10 političkih prioriteta, od kojih se posebno ističu zapošljavanje, rast i ulaganje u poduzetništvo te gospodarstvo  kao prioritetna područja.  Izravan poticaj međimurskom gospodarstvu pak će svakako biti i povoljniji uvjeti kreditiranja programom „Kreditom do uspjeha“, ali i sredstva iz Poduzetničkog impulsa, koje je prilikom svog drugog posjeta Međimurskoj županiji u dva tjedna ponovio Dražen Pros, zamjenik ministra obrta i poduzetništva. „Iz EU fonda za europski razvoj poduzetnicima je na raspolaganju do 2020. godine 970 milijuna eura, točnije nikada više sredstava. Poduzetnički impuls podijeljen je u tri programska područja, a već ćemo sljedeći tjedan raspisati i prvi javni natječaj vrijedan 1,2 milijarde kuna, usmjeren na izgradnju i proširenje proizvodnih kapaciteta te ulaganja u opremu“, naglasio je Pros i dodao kako ne sumnja kako će se međimurski poduzetnici ponovo iskazati jer se rad Međimurske županije na tom planu u protekle tri godine dokazao kao jedan od primjera kako na pravilan način koristiti sredstva iz nacionalnog Proračuna namijenjena malom gospodarstvu te iz fondova EU.
Upravo su to neki od segmenata kojima se u Međimurju investitoru olakšava ulaganje, omogućuje lakše poslovanje, time povećava broj investicija i izvoz. „Mi smo proizvozno orijentirana županija, a to je ujedno ključ i rješenje za Hrvatsku, zbog našeg ograničenja tržišta i veličine zemlje. Snažna, izvozno orijentirana ekonomija utječe na zapošljavanje i BDP“,objasnio je i naglasio pritom kako se u Međimurju bilježi kontinuirani pad nezaposlenost, raste broj poduzetnika i zaposlenih osoba, a čak i neke grane koje su bile u minusu tijekom recesijskih godina, kao građevinarstvo i trgovina, ovdje bilježe lagani porast.
To je istaknuo i na panel – diskusiji kojoj su se uz već spomenute govornike pridružili i Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, Mladen Križaić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Čakovec, Sandra Polanec Marinović, direktorica REDEA-e - Regionalne razvojne agencije Međimurje i Franjo Sobočan, direktor tvrtke Sobočan – interijeri d.o.o.
Nove prilike za poduzetnike i gospodarstvenike otvaraju se već 27. travnja kada Međimurska županija s Poslovnim dnevnikom provodi projekt Poslovni uzlet, kao podršku malim i srednjim poduzetnicima i obrtnicima kroz besplatne edukacije i seminare.
Predavanje za poduzetnike Ministarstva poduzetništva i obrta: MINPO_prezentacija_1703152
Predavanje za poduzetnike Europske komisije: PPP_Dir F actions_ Croatia_March 2015_HR_PR
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content