Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ovo su županije koje nude optimizam s pokrićem

Datum objave: 15. ožujka 2015.

Predstavnici četiri županije koje su u samom vrhu ljestvice konkurentnosti u Hrvatskoju Puli su održali sastanak na kojem su dogovorili nove korake s ciljem unaprijeđenja odnosa, ali i predstavljanja primjera dobre prakse Hrvatskoj. Tako su na četvrtom ovakvom sastanku u posljednjih godinu dana župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Istarske županije Valter Flego te zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandićnapravili prvi korak te pokrenuli inicijativu formiranja radne skupine u kojoj će biti predstavnici lokalne i županijske izvršne vlasti, predstavnici nevladinih udruga i znanstvenih institucija, a koja će raditi na prijedlogu decentralizacije i regionalizacije Hrvatske.
Kako je istaknuto na sastanku tek se treba stručno utvrditi hoće li eventualni teritorijalni preustroj biti koristan te se upravo i zato želi napraviti adekvatna analiza. Potrebno je teritorijalno preustrojiti općine, gradove i županije, ali i prvenstveno promijeniti način njihovog financiranja, no sve to treba napraviti sustavno, a ne odjednom jer, kako je rečeno, od takvog načina rada neće biti koristi, nego samo štete. “Siguran sam da ćemo pronaći zajednički jezik i s drugim županijama i županima, ali i prvenstveno s Vladom“, tom je prilikom istaknuo varaždinski župan Štromar.
Smatram da ove četiri županije imaju što za reći i ponuditi te da imaju pravo temeljem svojih primjera dobre praksei preporučiti neke dobre modele te biti neizostavni faktori pri donošenju odluka o bilo kakvoj reformi. Pokazali smo koliko znamo biti i racionalni i istinski servis građana, koji je danas toliko potreban Hrvatskoj“, poručio je Matija Posavec te napomenuo da danas ne postoje nikakve službene analize preustroja Hrvatske. “Zato i želimo upravo mi, kao oni koji imaju rezultate iza svoga rada, pokrenuti izradu jedne takve službene analize“ – zaključio je Posavec.
Mi shvaćamo da je teritorijalni preustroj Hrvatske nužnost, ali pritom ne mislimo na puko prekrajanje granica. Pri provođenju reforme treba voditi računa o fiskalnim kapacitetima novih područja, kao i o njihovim budućim ili dodatnim ovlastima.“ – istaknuo je Flego te napomenuo da je u takvim postupcima i vidovima upravljanja nužan i konkretniji prijenos ovlasti od strane države na područnu (regionalnu) samoupravu. “I do sada smo pokazali da smo sve prenešene poslove obavljali efikasnije nego državna razina i zato ponovno nudimo ruku pomoći državi s ciljem bolje efikasnosti“, rekao je Valter Flego.
Zamjenik primorsko-goranskog župana Boras Mandić je istaknuo da ove četiri županije nude ono što Hrvatskoj nedostaje, a to je prvenstveno optimizam s pokrićem. Svi su se složili da primjere ovih županija treba slijediti, jer su one dokaz da se može odgovorno i korisno za građane upravljati javnim sektorom. “U Hrvatskoj nije sve crno, ove županije pokazuju da može biti i druga boja“, zaključio je Boras Mandić.
Župani su razgovarali i o mogućnostima daljnjeg povezivanja na gospodarskoj i turističkoj razini te dogovorili skori ponovni susret i to već u travnju.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content