Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurju održano centralno obilježavanje Svjetskog Dana prava potrošača za Hrvatsku

Datum objave: 14. ožujka 2015.

Uz krilaticu „Potrošači imaju pravo na zdravu hranu!“, pod pokroviteljstvom Međimurske županije održano je centralno obilježavanje Svjetskog Dana potrošača u Hrvatskoj. Upravo je Međimurje  „ROZP“ – regionalna organizacija zaštite potrošača prepoznala kao destinaciju koja njeguju zdravu prehranu uz domaću proizvodnju.
Potvrđeno je to i svečanošću održanom u zgradi Scheier kojoj su nazočili potpredsjednica Hrvatskog sabora, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborska zastupnica Nadica Jelaš, saborski zastupnici Dragutin Glavina i Mario Moharić, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac, predstavnica Ministarstva zdravlja Marijana Hunjadi, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Jurica Horvat, Ina Prezelj iz Službe za razvojne projekte Grada Maribora, Ilija Rkman, predsjednik „Potrošača“ – hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, Zlatko Polišanski, zamjenik predsjednika Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, Željko Tomašić, predsjednik Regionalne organizacije zaštite potrošača, međimurski načelnici općina te predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore kao i udruga za zaštitu potrošača Republike Hrvatske.
Posebna pozornost u 2015. godini posvećuje se upravo zdravoj hrani uz naglasak da potrošači zaslužuju pravo na siguran proizvod kojim štite sebe i zdravlje svoje obitelji. Svjetski Dan prava potrošača, inače 15. ožujka, obilježava se kako bi se skrenula pozornost javnosti na uskraćivanje i kršenje prava potrošača. „Nije slučajno da ove godine centralno obilježavanje Svjetskog Dana prava potrošača organizirano na sjeveru zemlje, u kraju koji je i na međunarodnoj razini poznat po ekološkoj proizvodnji zdrave hrane, kroz njegovanje zdrave prehrane naših predaka“, rekao je u uvodu Tomašić, a Rkman objasnio kako ovakvim okupljanima moramo utjecati na to da se i Hrvatska maksimalno uključi u svjetske trendove, da kao turistička zemlja, ne samo hrvatskim, već i potrošačima-turistima iz cijelog svijeta posluži kao inspiracija zdrave hrane i zdravog života.
Upravo po tom primjeru djeluje Međimurska županija koja je i u tom segmentu predvodnik u zemlji. „Iznimno je važno da se ove jake poruke svim građanima prenose upravo iz Međimurja. Zajedničkim nastupom moramo doprijeti do potrošača, jedino tako ćemo na tržište staviti zdravu hranu s naših polja, vrtova, voćnjaka i obiteljskih gospodarstava, kao što to Terme LifeClass Sveti Martin rade projektom „S lokalnog vrta na globalni stol“, objasnio je međimurski župan i dodao da se provedbom tog projekta potrošačima iz prve ruke pokazuje gdje se proizvodi njihova hrana te im se ista kasnije i servira na stol.  „Upravo su takvi projekti akceleratori razvoja destinacije, županije i turizma, s kojima nećemo stati, jer razvojem turizma povećavamo broj potrošač, i to onih koji se rado vraćaju zadovoljni finalnim proizvodom“, naglasio je Posavec, ujedno pohvalivši prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva Hranjec, Šegović, Novak i Borović koji se bave proizvodnjom zdrave prehrane.
Raspoloživost i dostupnost nezdrave hrane, marketinške prakse velikih međunarodnih prehrambenih kompanija i nedostatak informacija dostupnih potrošačima otežava izbor zdrave prehrane. „Najvažnije je da se uz sve, čuje i glas potrošača“, rekla je potpredsjednica Sabora i dodala: „80 posto hrvatskih građana izjašnjava se o potrebi za većom informiranosti o svojim potrošačkim pravima. Stoga treba raditi za napredak, na sustavnom informiranju, odgoju i savjetovanju potrošača koji su navedeni i u našem nacionalnom programu“, objasnila je i upozorila na prava koji potrošači imaju, ujedno i na nivou EU. „Iznimno je važno znati što kupujemo i što jedemo. Ekskluzivni članci u medijima često iskrivljuju pravu sliku i mogu napraviti velike štete, prije svega ekonomske“, između ostalog je dodao Horvat.
Potrošač je danas regulator razvoja gospodarstva i direktno svojim djelovanjem utječe na poslovnu politiku gospodarstvenika, potiče konkurentnost i stvara poticajno okruženje na tržištu. Povjerenje potrošača od iznimne je važnosti za razvoj našeg društva, ključan je čimbenik u gospodarskom oporavku Hrvatske, ali i cijele Europe, a uvođenjem zdravije i kvalitetnije prehrane povjerenje je lakše pridobiti.
S takvim djelovanjem treba krenuti u najranijoj dobi, što je prepoznala upravo Međimurska županija koja potiče uvođenje zdrave hrane među djecom. U pripremi tako ima europski projekt kojim bi se predškolarcima i učenicima razredne nastave omogućila domaća prehrana, potiče na rad učeničke zadruge, provodi akcije u školama, ali organizira i manifestacije kao što je Sajam Mesap Jesen koji između ostalih obuhvaća i sajam ekologije i zdrave prehrane.
Spomenimo kako su svečanost obilježavanja Svjetskog Dana prava potrošača svojim izvedbama uveličali članovi muške vokalne skupine Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec i KUD Katruža Ivanovec.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content