Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar Mrsić otvorio 8. Sajam poslova: „Međimurje zna kako stvoriti uvjete za razvoj!“

Datum objave: 2. ožujka 2015.

Razvoj međimurskog tržišta rada, uz povezivanje obrazovanja i zapošljavanja, segmenti su koji opisuju i 8. po redu Sajam poslova održan u Prelogu, u tamošnjem Sportsko - rekreacijskom centru DG Sport. Sajam u središtu donjeg Međimurja koji je okupio 50-ak izlagača, pokazao se kao pun pogodak te je jedan od industrijski razvijenijih dijelova regije opravdao sva očekivanja, mnogobrojnim posjetiteljima i uvaženim gostima. T
ako je uz saborske zastupnike Dragutina Glavinu i Nadicu Jelaš, sajam službeno otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca. Među uzvanicima našli su se i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenici župana Sandra Herman i Zoran Vidović, pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Veselin Biševac, pomoćnica ministra rada i mirovinskoga sustava Tatjana Dalić, zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kristina Alerić, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek sa zamjenikom Zdravkom Kvakanom te zamjenik gradonačelnika Grada Mursko Središće Zvonko Vrtarić.
Razvoj međimurskog sustava zapošljavanja primjer u regiji
„Sve dokle je na zavodu registriran i jedan nezaposleni, moramo težiti da i on nađe posao“, rekao je župan Posavec u pozdravnom govoru i zapravo u jednoj rečenici objasnio glavni cilj održavanja ovakvih manifestacija koje u prvom redu podržavaju zapošljavanje, doprinose usklađivanju ponude i potražnje na tržištu rada, poboljšavanju upisnih kvota u deficitarna zanimanja, a posebice u jačanje partnerstva. Međimurska županija i u tom segmentu prednjači, jer je prema podacima iznad prosjeka kada je zapošljivost u pitanju.
„U 2013. imali smo 17 posto nezaposlenih, a u samo godinu dana taj smo postotak smanjili na 14 uz povećanje broja radnih mjesta“, dodao je župan, a ministar Mrsić pohvalio županiju koja je po mnogočemu perjanica, a posebice u gospodarstvu i zapošljavanju.
„Ovdje u Međimurju imamo jedan od svijetlih primjera kako treba razvijati sustav, razvoj svega onoga što bi trebalo Hrvatskoj. Evo primjera koji je istaknuo župan, stopa registrirane nezaposlenosti, pa upravo je ovdje jedna od najnižih u zemlji“, objasnio je ministar.
Posavec: Smanjite namete gospodarstvu za veće plaće naših radnika!
Međimurska županija kontinuirano radi na uklanjanju svih barijera za privlačenje novih investitora i pruža podršku investicijama te stabilizira gospodarstvo, čime se otvaraju nova radna mjesta. No pozitivni podaci ne vesele one koji su trenutno bez posla, pa zajednički moramo dati doprinos tome da svi koji danas traže posao što skorije budu u radnom odnosu. „I ne samo to, moramo se izboriti za veće plaće naših radnika. Poruka našeg gospodarstva prema vama ministre je da država smanji parafiskalne namete gospodarstvu uz promjenu gospodarske politike, pa će onda i radnici dobiti plaće kakve zaslužuju“, rekao je Posavec te s ministrom obišao sve izlagače poduzetnike koji su ih upoznali s mogućnostima zapošljavanja te radnim mjestima koja se ostvaraju posebice u građevinarstvu i metaloprerađivačkoj industriji.
Ulaskom Hrvatske u EU, Međimurje se vratilo kući
„Zajedničkim naporima nezaposlenost stavljamo pod kontrolu i s optimizmom u Međimurju gledamo na budućnost tržišta rada. S pravom, jer danas imamo 6.300 nezaposlenih, a prije godinu dana oko 8.200“, objasnio je predstojnik Vladimir Zebec, a gradonačelnik Preloga, grada koji broji manje od 300 nezaposlenih i time je iznad europskog prosjeka, dodao da treba posebice pružiti priliku mladima i onima koji su tik pred odlazak u mirovinu. Za sve njih pripremljeno je stoga profesionalno usmjeravanje učenika program Moj izbor, stručna pomoć pri pisanju zamolbi i životopisa, ali i sve potrebne informacije o uvjetima života i mogućnostima zapošljavanja uz Eures i informacijski centar Europe Direct.
8. Sajam poslova na jednom je mjestu okupio one koji nude i one koji traže posao, a upravo je ta izravna komunikacija glavni cilj. Uz poticanje na aktivnosti kod traženja posla, svima je ponudio i mogućnost obrazovanja te cjeloživotnog učenja. Naglasak je stavljen i na rad stručnih službi HZZ-a koji je dio europske mreže javnih službi za zapošljavanje. Ulaskom Hrvatske u EU uskoro na sjeveru zemlje možemo očekivati i međunarodne sajmove poslova, a ministar Mrsić smatra kako se u ovom dijelu Hrvatske Europska unija osjećala i prije službenog ulaska. „Međimurci su se ulaskom u EU zapravo vratili kući, jer ovdje već od ranije znaju kako stvoriti dobre uvjete za razvoj, posebice naporima županije i jedinica lokalne samouprave“, objasnio je.
Mladi do 30 godina mogu do posla za 4 mjeseca
Rad javne uprave itekako daje određene rezultate, a podatak koji veseli je i povećan udio zaposlenih mladih Međimuraca. Tome teži i program Garancije za mlade koji kao mjera aktivne politike zapošljavanja, osim mnogih beneficija mladima, poslodavcima nudi niz fiskalnih olakšica prilikom njihova zapošljavanja, tako i manja porezna davanja i subvencioniranje plaća od 50 do 70 posto.
„Samo zajedničkim naporima mladost ostavljamo u Hrvatskoj, a za tu je namjenu osigurano 132 milijuna eura iz europskih fondova za razdoblje 2015.-2020. u dvije godine. Cilj je otvoriti radna mjesta, zadržati mlade, jer odlazak već i samo jedne osobe je veliki gubitak za Hrvatsku“, rekao je ministar u sklopu predavanja te predstavljanja Garancije za mlade u zgradi Scheier te objasnio kako ovim programom mladima daju garanciju da će u roku od 4 mjeseca nakon prijave na Zavod za zapošljavanje dobiti zaposlenje.
Neke mjere već se provode, tako i u Međimurskoj županiji, no od danas iste počinju u punom opsegu, najavio je i u sklopu svog službenog posjeta kraju među Murom i Dravom posjetio poslodavce koji zapošljavaju mlade osobe i koriste potpore iz  Garancije za mlade Komet u Prelogu i PPM u Čakovcu.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content