Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Moramo se kvalitetnije povezati radi bolje realizacije zajedničkih projekata

Datum objave: 1. ožujka 2015.

Već dugi niz godina međimurske i slovenske, prekmurske općine i gradovi njeguju suradnju i prijateljstvo koje se iskazuje ne samo na protokolarnim aktivnostima već i na onim operativnim, usmjerenim dogovaranju zajedničke buduće suradnje. Tako je bilo i ovaj tjedan kada je na poziv župana slovenske općine Lendava Antona Balažeka u radnom posjetu ovoj slovenskoj općini bio župan Međimurske županije Matija Posavec.
S obzirom na širinu tema, a razgovaralo se o suradnji na područjima gospodarstva, prometa, ali i turizma, sastanku su uz župana Posavca prisustvovali i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović, te gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, dok su uz slovenskog župana Balažeka bili njegovi podžupani Stanislav Gjerkeš i Ferenc Horvath te član općinskog vijeća i predsjednik Saveza hrvatskih društava Slovenije Đanino Kutnjak.
Radni sastanak je Balažek iskoristio te predstavio plan gospodarskog razvoja općine Lendava u razdoblju od 2015. do 2025. godine u kojem je istaknuo odrednice koje mogu biti povezni faktor ovih dviju regija, ali se zadržao i na aktualnostima posebice kada je promet u pitanju.Zaobilaznica Murskog Središća te most preko Mure nije samo međimurski interes već i lendavski jer se time djelomično rješavaju i njihovi prometni problemi.
Kada je riječ o ovoj temi smatram da moramo više zajednički nastupati, odnosno da bismo morali raditi zajednički projekt, a ne svatko svoj. Zajednički, međudržavni, međuregionalni projekt bi imao i veću težinu u eventualnim budućim apliciranjima na različite fondove i druge vanjske izvore financiranja, što svakako nije zanemarivo.“ – posebno je naglasio župan Balažek te istaknuo da se treba bolje i kvalitetnije iskoristiti nova željeznička linija prema Lendavi.
Ta linija nije samo još jedan prometni način kojim smo povezani već je i izuzetna prilika za još boljom suradnjom. Trebamo promovirati tu liniju, koristiti ju maksimalno koliko je to moguće pa čak i povezivati međimurske i lendavske škole i vrtiće preko nje te organizirati međusobne posjete.“ – zaključio je Balažek.
Gradonačelnik Srpak je pozdravio ovu inicijativu kao i sam sastanak te je dogovoreno da se međusobno povežu projektanti čime će se ubrzati Balažekova inicijativa.
Čvršće povezati ljude, gospodarstvo, poslove i zajedno napredovati
Bez obzira na naše nacionalne politike, stanje u gospodarstvu na razini država kao i politika koje se vode na toj razini mi smo ti koji kreiramo situaciju u našim sredinama. Nikada nismo čekali nikoga da nam pomogne već smo sami radili na tome da nam bude bolje, a da je tome tako pokazuju naši rezultati, i međimurski i lendavski.“ – rekao je župan Posavec istaknuvši da se bez obzira na granice treba krenuti prema jačem i čvršćem regionalnom povezivanju.
Moramo povezivati ljude, gospodarstvo, poslove jer ćemo tako zajedno lakše i napredovati. Jedan od primjera je i turizam gdje Lendava na ime ruskog tržišta bilježi izuzetne rezultate, a što mi vidimo kao priliku za proširenje i ponude i suradnje s našim turističkim kapacitetima.“ – naglasio je Posavec te nadodao da tu leži veliki potencijal buduće suradnje prvenstveno kada je zajedničko apliciranje na fondove Europske unije u pitanju.
Posjet župana Posavca je iskoristio i Đanino Kutnjak da bi mu se zahvalio na pomoći koju pruža Hrvatima u Sloveniji, a što je njima od izuzetnog značaja. “Svaka riječ župana Posavca ima posebnu težinu osobito ovdje u području uz granicu s Međimurjem. Zahvaljujem mu se na svemu što radi za nas, za Hrvate, Međimurce u Sloveniji te se nadam da ćemo u budućnosti krenuti s više zajedničkih projekata kojima ćemo promovirati upravo Međimurje u Sloveniji.“ – zaključio je Kutnjak.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content