Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec prijemom čestitao 40. rođendan Školi animiranog filma

Datum objave: 28. veljače 2015.

Članovi Škole animiranog filma Čakovec, jedne od uspješnijih dječjih filmskih obitelji regije, ovih se dana prisjećaju svojih prvih okupljanja u prostorijama nekadašnje Gradske knjižnice i čitaonice, prvih nastupa na festivalima, gostovanja poznatih svjetskih animatora, organizacija Internacionalnih filmskih radionica, ali i brojnih filmova i nagrada. Isto su napravili i na prijemu kod župana Međimurske županije Matije Posavca, koji im je tom prigodom čestitao na učinjenom u 40 godina postojanja, ali i na najnovijim uspjesima.
Svojim radom, entuzijazmom i predvođeni stručnim vodstvom zaslužili ste renome koji uživate te stvorili jedan brend ovog dijela zemlje, bez kojeg bi kulturni život djece i mladih kao autora te svih nas kao gledatelja animiranih filmova bio zakinut za prava remek djela“, rekao je župan i pozdravio predsjednika ŠAF-a Mladena Babića, Edu Lukmana, utemeljitelja ŠAF-a, voditeljicu ŠAF-a Čakovec Jasminku Bijelić Ljubić te mlade uspješne članove Škole Klaru Haček, Rajnu Međimurec i Vedrana Horvata.
Upravo su ta imena već priznata na kulturnoj sceni Europe i svijeta, a posebice Rajna koja se s 31. Chicago international children film festivala protekle godine vratila kao dobitnica nagrade za najbolji dječji film, filmom „Prljavi grad“. „Učenica sam 6. razreda i nisam dugo u animaciji, no uživam u izradi filmova i dobro mi ide“, rekla je Rajna, a Klara se pohvalila kako radi film u jednoj od zahtjevnijih tehnika.
„Već drugu godinu radim na izradi filma mljevenom kavom“, objasnila je jedna od rijetkih srednjoškolki među ŠAF-ovcima, dok Vedran objasnio kako radi svoj prvi više minutni film. „Već dvije godine radim na ideji i radnji, sada crtam. Možda ću se jednog dana i profesionalno time baviti“, naglasio je, a voditelji ga pohvalili kako mu odlično ide i izrada slikovnica.
„Ove smo godine upisali 80 djece iz cijelog Međimurja u naše programe, broj iz godine u godinu raste“, objasnio je Lukman. Samim time raste i potreba za više prostora za rad. „Prošle godine započeli smo dogradnju prostorija i poboljšali uvjete za naše klince. Sada moramo krenuti u investiciju opremanja“, rekao je na prijemu predsjednik kluba, a župan pritom rekao kako treba poticati ovakvo stvaralaštvo među mladima te najavio da će Međimurska županija opremiti nove prostore za djecu.
Naglasili su kako im je to najbolji mogući dar za rođendan te pozvali župana na proslavu 40 godina rada, u subotu 28. veljače u prostor Male scene „Vinko Lisjak”. Bit će to prilika da se vide neki od ukupno 194 filma ŠAF-a koji je u tom razdoblju osvojio preko 200 najvećih nagrada diljem svijeta.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content