Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje i Sv. Martin odlični domaćini najvećeg regionalnog savjetovanja voćara

Datum objave: 27. veljače 2015.

Proizvodnja trećine hrvatske jabuke, 16 tisuća tona godišnje na 650 hektara plantažnih nasada, najmoderniji sustavi navodnjavanja, kvaliteta i iskustvo, samo je dio razloga zašto je Međimurska županija domaćin ovogodišnjeg 10. savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem. Nakon što je najveći regionalni skup voćara u Svetom Martinu na Muri uz organizaciju na najvišem nivou održan i 2008. godine, organizatori Hrvatska voćarska zajednica i Savjetodavna služba nisu dvojili oko lokacije jubilarnog savjetovanja. Tom su prigodom u hrvatski cvjetnjak privukli 300-tinjak sudionika koji će u danima vikenda uz eminentne stručnjake predavače iz Hrvatske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine biti dio stručnih skupova uz temu „Udruživanje kao uvjet daljnjeg razvoja hrvatskog voćarstva“.
Ista je obilježila i Okrugli stol održan netom nakon svečanosti otvaranja kojoj su prisustvovali izaslanik ministra poljoprivrede, pomoćnik ministra Zoran Vasić s kolegama Miljenkom Rakićem i Tomislavom Petkovićem, uz domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca, zamjenika Zorana Vidovića, zamjenika župana Osječko – baranjske županije Željka Kraljička, predsjednika Općinskog vijeća Općine Sveti Martin na Muri Dražena Crnčeca, Željka Banjavčića, predsjednika Hrvatske voćarske zajednice, predsjednika Organizacijskog odbora Franu Ivkovića te njegovog zamjenika Mladena Dobranića.
Osim savjetovanja, najavljen i kongres voćara
„Veseli me što smo se okupili u ovolikom broju, ovakvim skupovima želimo pokazati voćarima da smo uz njih. Kada se govori o voćarstvu, onda mi tu u Međimurju zaista imamo što za reći te smo svjesni da se mehanizam mora pokrenuti na način da voćari mogu živjeti od svog rada“, rekao je župan Posavec. „Voćari traže pomoć i upravo tu podršku jer su posljednje tri godine elementarne nepogode dovele voćarstvo na prosjački štap i voćari traže rješenja kako nastaviti proizvodnju“, nadovezao se predsjednik Hrvatske voćarske zajednice i time samo potvrdio da se bolje sutra može dočekati samo znanjem i organiziranošću, posebice u okviru ovakvih okupljanja.
Prisjećam se kako smo prvim savjetovanjem u Bizovcu pokrenuli hrvatsko voćarstvo. Hrvatska danas proizvede rekordnu količinu voćne vrste kao što su jabuka i mandarina, a u tome pomažu, osim napornog rada, i ovakvi događaji“, dodao je predsjednik Organizacijskog odbora te naglasio kako je dosad kroz sajam prošlo oko 3.000 sudionika i preko 500 stručnih radova. Najavio je i kako žele podići snagu savjetovanja, pa će krenuti u napore da se isto svake četvrte godine održi i kao kongres voćara.
Savjetovanje se održava u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede RH, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša – Split, Poljoprivrednim institutom Osijek, Zagrebačkom udrugom voćara,  Međimurskom udrugom za integriranu proizvodnju voća i Udrugom voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri. Svi on uz voćarsku zajednicu, Savjetodavnu službu, Međimursku županiju i Općinu Sveti Martin na Muri, odlučili su se okupiti oko jednog cilja, a to je uspješnije privlačenje europskih sredstava. Naime, mišljenja su kako se samo udruživanjem lokalna i regionalna samouprave s proizvođačima, prehrambenim sektorom, ministarstvom i agencijama može voćarstvo spasiti iz krize te podići njegova konkurentnost, uključenjem u razvojne programe i korištenjem sredstava za udruživanje u proizvođačke grupe.
Međimurje ima recept za krizu u voćarstvu
„Ovo su teme ključne u poljoprivredi danas. Na putu do ovog skupa već sam vidio oblike udruživanja i iskoraka, plantaže nasada, moderno uređene s navodnjavanjem i zaštitnim mrežama. Vidi se da je postignut nivo proizvodnje i količine, a sada nedostaje onaj završni dio, konkurentnost i plasman na tržište“, između ostalog je u svom obraćanju rekao izaslanik ministra poljoprivrede Vasić, na što se župan Posavec nadovezao žaljenjem što danas voćari i osobno ne mogu pozdraviti ministra Tihomira Jakovinu i nametnuti mu se svojom stručnošću.
„Poljoprivreda i voćarstvo itekako se mogu pokrenuti. Pogledajte samo primjer Termi u kojima smo danas, kada je jedno poduzeće okupilo gotovo sva međimurska obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa željom da svojim gostima ponude domaće autohtone proizvode, sve što proizvede ova regija. A to uključuje više od 90.000 gostiju godišnje“, jasan je župan te nastavlja da iako to možda neki promatraju kao mikro primjer jer je Međimurje tek 2,4 posto površine i broja stanovnika u zemlji, ono postavlja puteve koje valja slijediti.
„Kada bi cijeli turizam funkcionirao na taj način, imajući u vidu milijune noćenja koji se ostvaruju u turizmu i pritom kupnju hrvatskih proizvoda, Hrvatska kao zemlja, a i njena poljoprivreda ni jedan dan ne bi bili u krizi. Ne vjeruje da država ne može iznaći model po kojem bi police trgovačkih centara mogla napuniti hrvatskim proizvodima“, rekao je Posavec. „Uvjeren sam da smo zbog dobrog rada i zaslužili domaćinstvo ovog savjetovanja. Tema udruživanja može nam poslužiti kao nit vodilja u svim segmentima rada“, dodao je predsjednik Općinskog vijeća. Jubilarno savjetovanje obuhvatit će do nedjelje brojne izložbe, sajam te izlet koji će sudionicima predstaviti ljepote i bogatstva Međimurja. Tako je najavljen posjet Mlinu na Muri i Centru za posjetitelje „Mlinarska kuća“, OPG-u Mirko Žižek – Šafarsko, OPG-u Vinarija Borisa Novaka, OPG-u Marko Šarčević te tvrtci Agro Novinščak.
Domaće jabuke moraju naći svoje mjesto na tržištu
Spomenimo kako su zaslužnima dodijeljena priznanja Hrvatske voćarske zajednice - Hrvatski voćar, Povelje za poseban doprinos razvoju voćarstva, Povelje za poseban doprinos razvoju znanosti i struke u voćarstvu te najviše priznanje za životno djelo u voćarstvu koje je pripalo Tomislavu Ćosiću. Jednog od dobitnika priznanja, Mihalja Novinščaka, posebno je istaknuo župan Međimurske županije, jer je on u listopadu protekle godine zbog loše situaciju u voćarstvu podijelio sve svoje jabuke.
„To je bila zaista prava humana i plemenita gesta, ali mislim da nije potrebna, jer domaće jabuke ne treba dijeliti, one moraju naći svoje mjesto na tržištu. Vjerujem da će oni koji to moraju to skoro i prepoznati te da nas čekaju bolji dani za voćarstvo“, za kraj je dodao Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content