Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Branko Lustig na Edukacijskom jutru: Holokaust ne smijemo zaboraviti

Datum objave: 27. veljače 2015.

Promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti, tri su osnovne ideje s kojima se svake godine provodi Festival tolerancije – Festival židovskog filma. Isti je svoje mjesto našao i u Međimurskoj županiji, organizacijom obrazovnog programa za djecu i mlade pod nazivom „Edukacijsko jutro“, kao sastavnog dijela festivala. Kako bi približiti mladima tragediju Holokausta na njima razumljiv način, u Centru za kulturu Čakovec prikazan je višestruko nagrađivani dugometražni igrani film „Dječak u prugastoj pidžami“, snimljen prema istoimenom romanu.
Radnja filma smještena je u vrijeme Drugog svjetskog rata i ispričana iz perspektive osmogodišnjeg dječaka Brune, sina zapovjednika u koncentracijskom logoru koji je pronašao prijatelja u židovskom dječaku s druge strane logorske žice. Edukacijska jutra svake godine dobivaju preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje, koja ih redovito ističe kao ogledni primjer izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade te je Međimurska županija zajedno sa Židovskom općinom Čakovec i ove godine omogućila učenicima osmih razreda i njihovim voditeljima besplatno sudjelovanje na projekciji. Odazvalo se ukupno 13 škola, s oko 500 djece.
Osim uz film, osnovnoškolci su učili i kroz predavanje Branka Lustiga, počasnog predsjednika Festivala, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar, čovjeka koji je preživio Holokaust i čovjeka koji je 1943. upravo iz Čakovca odveden u zloglasni logor Auschwitz.
Ovakvo vaše okupljanje, zanimanje za temu Holokausta upravo cilj je festivala. Neki se događaji nikada ne smiju zaboraviti“, rekao je Lustig. „Mladima ovim Edukacijskim jutrom približavamo jednu tragediju na njima razumljiv način“, objasnio je predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal, a župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo kako je ovime nastavljena dugogodišnja suradnja koja se razvila u pravo partnerstvo koje će se njegovati i dalje te pritom istaknuo važnost promicanja tolerancije te prihvaćanja različitosti.
„Šutnja i ravnodušnost prema patnjama drugih samo mogu dovesti do ponavljanja nepravdi iz prošlosti.“
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content