Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

154. rođendan Rudolfa Steinera

Datum objave: 27. veljače 2015.

(Donji Kraljevec, 25./27.  veljače 1861. – Dornach, Švicarska, 30. ožujka 1925.)
 
Dr. Rudolf Steiner, velikan svjetskoga glasa i začetnik waldorfske pedagogije koju danas provodi preko tisuću škola na 6 kontinenata te tisuće vrtića i brojne terapijske, kao i druge ustanove, rođen je na današnji dan 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Tamo se i danas nalazi njegova rodna kuća, koja je uređena u muzej te je posjećuju ljudi iz svih krajeva svijeta. Jedan od najvećih duhova u povijesti čovječanstva, utemeljio je antropozofiju – znanost o čovjeku osjetilnom i nadosjetilnom biću. Na duhovno-znanstvenim temeljima osnovao je waldorfsku pedagogiju, biološko dinamičku poljoprivredu, antropozofsku medicinu i zdravstvenu pedagogiju koje se danas primjenjuju u najprestižnijim institucijama na svim kontinentima.
Osim toga, njegova je antropozofija zaživjela u umjetničkim pravcima kao što su oblikovanje govora, euritmija, antropozofsko slikarstvo, kiparstvo i arhitektura. No ono najvrednije što prožima ukupno djelo Rudolfa Steinera njegova je bezgranična humanost koja proizlazi iz ljubavi i poštovanja prema čovjeku.
Centar dr. Rudolfa Steinera već osmu godinu organizira obilježavanje obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera. U sklopu obljetnica dosad je publika iz cijele Hrvatske, ali i zemalja u okruženju imala prilike vidjeti sve četiri Steinerove misterijske drame, u izvođenju Mysteriendramengrupe iz Beča.
Ove godine, Centar se priključio inicijativi Saveza waldorskih institucija i inicijativa Hrvatske da se mu oda počast na način da će se po prvi puta širom zemlje obilježiti i Dan waldorfske pedagogije. U Donjem Kraljevcu će Melita Novinčak, prof. razredne nastave i waldorfska odgajateljica, održati predavanje pod naslovom “Što nudi waldorfska pedagogija u razvoju djeteta – odgoj kao umjetnost”, dok s današnjim danom kreće trodnevni biodinamički poljoprivredni tečaj i radionice koje će voditi Drago Purgaj iz Slovenije, agronom i voćar.
Za sljedeću godinu planira se okrugli stol na temu Misterijska drama na kojem će se raspravljati o sve četiri drame prikazane u Donjem Kraljevcu. Osim toga organizirat će se i nekoliko tematskih predavanja, ali i kulturno umjetnički program.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content