Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Bez adekvatne intervencije srčani zastoj unutar 3 do 5 minuta preživi tek njih 10%

Datum objave: 26. veljače 2015.

U suradnji Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Srednje škole Čakovec, danas se u Čakovcu u prostorima Srednje škole Čakovec održala radionica Oživljavanje u zajednici. Cjelodnevna edukacija je namijenjena građanima koji su ovime imali priliku dobiti osnovne informacije o pružanju osnovnih mjera održavanja života te korištenju uređaja za automatsku vanjsku defibrilaciju srca. Uz ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije dr. Tomislava Novinščaka, ovoj hvalevrijednoj edukaciji podršku su dali i župan Međimurske županije Matija Posavec, pomoćnica ministra zdravlja Dijana Cimera dr. med. spec., kao i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Hrvatske prim. mr. Maja Grba – Buljević dr. med.
Kako je u uvodu istaknuo dr. Novinščak u Hrvatskoj su bolesti srca na drugom mjestu po smrtnosti, zbog čega godišnje umire 9.000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. “Srčani zastoj, koji se može dogoditi svima, pa čak i mladim osobama i sportašima, bez intervencije unutar 3 do 5 minuta preživi tek njih 10 posto.“ – napomenuo je Novinščak te je iskoristio priliku i zahvalio se prvenstveno županiji te ministarstvu zdravlja na podršci u realizaciji ovog projekta.
Kvalitetnom suradnjom s KBC Dubrava prepolovljen broj smrtnih slučajeva
Podaci koje smo upravo čuli su samo potvrda kako je edukacija građana od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu jer je pojedinac educiran za pružanje prve pomoći u mogućnosti spasiti život druge osobe, održavajući ga na životu do dolaska tima hitne medicinske službe.“ – istaknuo je Posavec te napomenuo da je Međimurje kao i po mnogočemu, a tako i na ovom području, predvodnik u Hrvatskoj jer se još prije 10 godina dogovorila suradnja s Kliničko – bolničkim centrom Dubrava u Zagrebu.
Rezultati takve suradnje su da je odnosu na prijašnje razdoblje smanjen broj smrtnosti za 50%, a upravo kao rezultat pravovremene reakcije.“ – zaključio je Posavec istaknuvši da edukacije nikad nije dovoljno, pa i ovaj nacionalni program ide upravo u tom smjeru.
Sama radionica se održava u sklopu Nacionalnog programa Ministarstva zdravlja Pokreni srce-spasi život, pri čemu je Međimurska županija kao najgušće naseljeno područje Hrvatske prepoznala važnost ovakve edukacije za svoju lokalnu zajednicu, te se pokazala kao pouzdan partner u osiguravanju zdravstvene zaštite i razvijanju novih zdravstvenih inicijativa. “Zato želim ovom prilikom posebno pohvaliti Županiju na svim inicijativama kao i podršci koju daje Zavodu za hitnu medicinu. Uspješna realizacija ovakvog programa ne bi bila moguća bez takve suradnje i odnosa.“ – zaključila je pomoćnica ministra zdravlja Cimera.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content