Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

01. ožujak - Dan civilne zaštite: Međimurske službe u 2014. položile sve ispite zrelosti

Datum objave: 26. veljače 2015.

Povodom 01. ožujka Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske koji se od 1992. godine odlukom Vlade RH obilježava diljem zemlje, Stožer zaštite i spašavanja i Zapovjedništva civilne zaštite Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Uz domaćinstvo načelnika Županijskog stožera, ujedno zamjenika župana Međimurske županije Zorana Vidovića te Ladislava Sökea, pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec, u Međimurju su tom prigodom boravili i pripadnici Direkcije za obranu od katastrofa Županije Zala iz Mađarske, glavni inspektor civilne obrane županije Zala pukovnik Zabb Nandor, inspektor civilne obrane u Ispostavi Nagykanizsa pukovnik Attila Prepok te iz Uprave za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije voditelj Ispostave Murska Sobota Martin Smodiš i Ispostave Ptuj Dragomir Murko.
„Ovo je iznimno važan dan kojim određujemo smjernice sigurnost naših Međimurki i Međimuraca. Ipak, znamo da naš kraj nije imun na prijetnje od prirodnih nepogoda, prisjetimo se poplava u Pušćinama, ali i protekle 2014. godine koja je bila u znaku obilnih kiša uz povećanje vodostaja rijeka Mure i Drave te potoka Trnave i podizanja podzemnih voda“, rekao je u svom govoru načelnik Stožera i pritom još jednom iskoristio priliku da se zahvali svima onima koji su svojim angažmanom obranili Međimurje – Stožeru, Hrvatskim vodama, svim žurnim službama, vatrogascima, JVP-u, PU međimurskoj, Zavodu za hitnu medicinu, Centru 112 i Gradskom društvu Crvenog križa.
„Uz njihovu pomoć, ali i uz velik broj građana, izbjegnute su veće katastrofe nakon što su na rijeci Muri zabilježeni najviši vodostaji u povijesti“, dodao je Vidović i objasnio da je važno ustrojiti sustav kakav postoji u našoj županiji, kako bi svi krajevi bili spremni za moguće scenarije ugroza. „Mi smo svoje ispite zrelosti pokazali i u teoriji i praksi“, objasnio je.
„I mi smo protekle godine imali problema s vodostajima rijeka Mure i Drave, stoga znamo koliko je važna pravovremena reakcija službi kojima danas čestitamo njihov dan. To je nešto što dijelimo, područje uz rijeke, pa mi je time još više drago što ćemo zajednički biti dio međunarodne terenske vježbe MURA 2015. od 18. do 22. svibnja na vašem području, upravo kako bi produbili suradnju u slučaju poplava i znali reagirati u budućnosti“, rekao je u prigodnom obraćanju Martin Smodiš, voditelj Ispostave u Murskoj Soboti. Jedna od posljedica poplava, istaknuto je prilikom rezimiranja protekle godine na nivou zaštite i spašavanja, su i nastala klizišta zbog kojih je proglašena elementarna nepogoda u nekim međimurskim općinama, a koje su u fazi sanacije.
Pročelnik PUZS Čakovec naglasio pak je i važnost podizanja svijesti o postojanju rizika od katastrofa, u koju se svrhu provode edukacije djece za sigurno postupanje i razvitak sigurnosne kulture. „Osnovni cilj daljnjeg razvoja zaštite i spašavanja je usavršavanje sustava zaštite i spašavanja da bude u stanju suprotstaviti se svim potencijalnim ugrozama, na način da u najvećoj mjeri zadovolji potrebe Međimurske županije i njenih građana“, objasnio je za kraj Söke.
Spomenimo kako su svečanost svojim nastupom uveličali članovi Vokalne skupine „Zrinski“ iz Nedelišća, međimurskim narodnim pjesmama.

 
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content