Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Najveći regionalni skup voćara od četvrtka u Sv. Martinu na Muri

Datum objave: 24. veljače 2015.

Međimurska županija tijekom godina postala je svojevrsni autoritet u voćarstvu koji svakodnevno postavlja nove standarde. No kriza voćarstva zahvatila je cijelu zemlju što je posljedica, između ostalog, i slabog korištenja sredstava Europske unije za razvojne programe te još slabijeg korištenja sredstava za udruživanje u proizvođačke grupe. Upravo s ciljem, da se lokalna i regionalna uprava te proizvođači, prehrambeni sektor, ministarstvo i agencije udruže te kao partneri uspješnije iznađu načine za privlačenje europskih sredstava, na sjeveru zemlje održat će se najveći regionalni skup voćara, 10. savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim značenjem.
Međimurje predvodnik i u voćarstvu
„Pred nama je značajan događaj za hrvatsko, a samim time i međimursko voćarstvo koje itekako može poslužiti kao primjer dobre prakse. Naime u Međimurskoj županiji proizvede se 16 tisuća tona jabuke, što čini trećinu hrvatske proizvodnje, a kada se govori o voćarstvu i proizvodnji jabuka onda smo nezaobilazna destinacija, posebice zbog svog iskustva i kvalitete proizvoda“, objasnio je u uvodu župan Međimurske županije Matija Posavec i pozvao sve neka budu dio manifestacije od četvrtka, 26. do subote, 28. veljače. Nikako nije slučajnost što će se jubilarno savjetovanje održati u Međimurju, točnije Sv. Martinu na Muri, lokacijama koje su isto ugostile i 2008. godine kada je održana treća takva manifestacija po redu.
„I tada smo se dokazali svojom stručnošću, posebice kroz rad Savjetodavne službe, ali i podacima da držimo veliki udio u hrvatskom voćarstvu, da naši voćari posjeduju oko 650 hektara plantažnih nasada te da imamo najmodernije sustave navodnjavanja“, objasnio je u ime Organizacijskog odbora Mladen Dobranić, a potvrdili i prisutni zamjenik župana Zoran Vidović te ostali članovi odbora Zoran Lovrek, Tomislav Tomšić, Tomislav Horvat i Natalija Peter Hunjadi koji su pomogli u realizaciji savjetovanja.
Sudjelovanje potvrdilo 300-tinjak izlagača
Kako se održavanje ovog savjetovanja pokazalo iznimno značajnim za daljnji razvoj hrvatskog voćarstva na svim dosad posjećenim lokacijama, od istog u Svetom Martinu na Muri ne očekuje se ništa manje, u čemu će doprinijeti i velik broj eminentnih stručnjaka predavača iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trodnevni događaj održat će se u organizaciji Hrvatske voćarske zajednice i Savjetodavne službe u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednim fakultetom Osijek, Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša – Split, Poljoprivrednim institutom Osijek, Zagrebačkom udrugom voćara,  Međimurskom udrugom za integriranu proizvodnju voća i Udrugom voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.
Najavljen je dolazak i do 300-tinjak sudionika koje prva dva dana u kongresnoj dvorani Terma LifeClass Sveti Martin na Muri očekuju predavanja, uz svečano otvaranje u četvrtak, 26. veljače u 11:00 sati“, naglašava Dobranić.
Cilj udruživanje za bolji plasman voća
Osim stručnog dijela i Okruglog stola uz temu „Udruživanje kao uvjet daljnjeg razvoja hrvatskog voćarstva“, jubilarno savjetovanje obuhvatit će brojne izložbe, sajam te izlet koji će sudionicima predstaviti ljepote i bogatstva Međimurja. Tako je najavljen posjet Mlinu na Muri i Centru za posjetitelje „Mlinarska kuća“, OPG-u Mirko Žižek – Šafarsko, OPG-u Vinarija Borisa Novaka, OPG-u Marko Šarčević te tvrtci Agro Novinščak.
Uz potporu posebice Međimursku županiju i Općinu Sveti Martin na Muri te uz zlatnog sponzora Agromeđimurje, naglasak trodnevnog savjetovanja bit će u prvom redu udruživanje svih voćara u jednu cjelinu, kako bi zajedničkim naporima lakše skladištili te u konačnici i bolje plasirali svoje proizvode.
Međimurski sustav primjenjiv na cijelu Hrvatsku
Ono što je najvažnije pitanje koje si Međimurje kao domaćin takvog skupa mora postaviti je što mi možemo ponuditi stručnjacima, profesionalcima i najboljim proizvođačima voća ove regije. U prvom im redu možemo poslati jednu poruku da na sjeveru zemlje imaju jedan ogledan primjer rada, kako u gospodarstvu, tako i u poljoprivredi i voćarstvu.
Mi smo svojim poljoprivrednicima isplatili sva dugovanja i time im dali do znanja da potičemo subvencije i mislimo na poljoprivredu. Kroz Regionalnu razvojnu agenciju Međimurja REDEA-u i oformljene Info punktove želja je da i dalje pomažemo našim poljoprivrednicima i voćarima u smislu davanja servisnih informacija oko novih ulaganja koristeći pritom sredstva iz fondova EU“, objasnio je župan Posavec i za kraj pohvalio primjer rada Termi koje svojim gostima, a kojih je na godišnjoj razini i do 95 tisuća, omogućuju domaću autohtonu hranu i proizvode.
Taj je međimurski mikro sustav primjenjiv na cijelu Hrvatsku, a kada bi se isti primijenio, tada ne bi bilo bojazni za hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu.“

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content