Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurske škole odabrane među prvih 150 hrvatskih e-Škola

Datum objave: 24. veljače 2015.

Nakon zaključenja javnog poziva 20. siječnja, mjesec dana kasnije objavljena je lista prvih 150 hrvatskih e-Škola. Naime, iako je interes osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje u nacionalnom strateškom projektu „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“ bio velik, prijavilo se njih čak 705 od ukupno oko 1400 diljem zemlje, u konačnici je odabrano njih 150.
Iste će dobiti priliku da u školskoj godini 2015./16. prve krenu s digitalnim obrazovnim sadržajima, a ovaj pilot projekt provodit će učenici i profesori do 2017. godine primjenom suvremenih metoda, tehnologija i alata u učenju te podučavanju kako bi se u konačnici podigla razina digitalne zrelosti hrvatskih škola.
Kako je objavila Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pilot projektu e-Škole vrijednom 300 milijuna kuna, uključit će se i dvije škole kojima je osnivač Međimurska županija - Osnovna škola Nedelišće i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec te tri gradske 1. Osnovna škola Čakovec, Osnovna škola Kuršanec i Osnovna škola Ivanovec.
Kako stoji u objašnjenju, sve škole, pa time i one iz Međimurske županije, izbrane su temeljem pet ključnih kriterija veličina škole, indeks razvijenosti, indeks stanja opremljenosti i iskustva u korištenju informacijsko – komunikacijskih tehnologija u školi, ocjene plana rada škole te ravnomjerne geografske zastupljenosti. Iznos koji će se utrošiti, u po mnogima moguću najveću investiciju u suvremenom hrvatskom školstvu, uključuje potpunu informatizaciju škola diljem zemlje.
Prema prvim nagađanjima, do 2022. godine ista bi trebala uključiti barem 60 posto škola. No sada se očekuje potpisivanje ugovora sa školama i njihovim osnivačima, a zatim i provođenje prve faze projekta koja će početkom nove školske godine obuhvatiti prvih 20 škola, dok će se ostale priključiti s 2016. godinom. Spomenimo i kako je ovo prvi od dva najavljena Javna poziva Hrvatske akademske i istraživačke mreže, ostale škole svoju priliku za priključenje projektu imat će do 2019. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content