Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija u travnju domaćin 5. izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske

Datum objave: 23. veljače 2015.

Nakon što je 2012. godine po prvi puta bila domaćin, Međimursku županiju ove godine očekuje i drugo domaćinstvo Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Dakako, nije slučajnost što je kraj s najviše nagrađenih proizvođača i ovog puta dobio ovu prestižnu organizaciju, s obzirom da je upravo međimursko bučino ulje jedan od proizvoda koji se ističe svojom kvalitetom, ali i hranjivošću te ljekovitošću. Bez sumnje će se uspješna lokalna obiteljska gospodarstva dokazati svojim „smaragdom kontinentalne Hrvatske“ i na novoj 5. po redu izložbi koja će se održati u petak, 10. travnja u čakovečkoj zgradi Scheier. Isto su na konferenciji za medije najavili zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović i privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Darko Radanović.
Međimurci proizvode 30 tisuća litara bučinog ulja
Ova će izložba u prvom redu poslužiti za postizanje regionalne prepoznatljivosti i popularizacije bučinog ulja te unaprjeđenje proizvodnje i povećanje konkurentnosti proizvođača bučinog ulja. U Međimurskoj županiji možemo se pohvaliti s više od 20 proizvođača hladno i toplo prešanog ulja koji su zaslužni za preko 30 tisuća litara ulja godišnje“, objasnio je zamjenik župana i istaknuo kako je upravo nedavno na našem području otvorena i jedna od najsuvremenijih uljara u regiji, Uljara Poljoposavec u Dunjkovcu kao dokaz sposobnosti međimurskih ruku. Ujedno Županija uspješno radi i promociji svojih autohtonih proizvoda, a u tome im pomaže i interes stranih država, kao na primjer zemalja Europske unije, ali i NR Kine i Carevine Japan, osim za vina, ujedno upravo i za bučino ulje.
Izložba uz prodajni karakter omogućuje i degustaciju
Svoje najbolje proizvode, osim domaćina Međimurske, predstavit će još tri županije, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka, okupljene oko 30-ak izlagača. „Ovim putem pozivamo sve proizvođače s područja četiriju županija da se prijave na sudjelovanje na 5. izložbi bučinog ulja. Prijavni obrazac nalazi se na web stranicama Međimurske županije, a prijave su moguće do 4. ožujka jer će se već dan kasnije prikupljati uzorci i to od 9 - 13 sati u uredu 41. na prvom katu Međimurske županije“, objasnio je Radanović.
Ocjenjivanje hladnih i toplo prešanih ulja odradit će se posebnom analizom, a najbolji odrediti bodovanjem, prema određenom pravilniku i kriterijima. I ove godine prilikom održavanja izložbe, dodijelit će se zlatna, srebrna, brončana i priznanje kvalitete. „Ovom izložbom ne želimo samo promovirati bučina ulja, već ukazati na važnost zdrave prehrane i domaće proizvodnje. Znamo da je upravo proizvodnja bučinog ulja proizvodnja koja se sve više intenzivira i širi. Ovo će biti prilika svim proizvođačima da preispitaju kvalitetu svojih ulja te je usporede s konkurencijom“, dodao je privremeni pročelnik.
„U sklopu izložbe koja će uz prodajni karakter svim posjetiteljima omogućiti i degustacije, održat će se tematsko predavanje, prezentacija rezultata ocjenjivanja te prezentacija, osim samog ulja, ujedno i ostalih proizvoda od buče“, objasnio je Vidović i objasnio kako će se u zgradi Scheier održati izlagački dio, a prodaja u njenom vanjskom dijelu. Svečanost otvaranja predviđena je u 10:00 sati, dok će se proizvodi moći degustirati i kupiti do 13:00 sati.
Poziv proizvođačima bučinog ulja (PDF)
Prijavni obrazac (DOC)
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content