Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Na najvećem ikad održanom Rusko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjelovala i Međimurska županija

Datum objave: 20. veljače 2015.

Kao potpuno uspješnim je ocijenjen u utorak u Moskvi održan Rusko-hrvatski gospodarski forum na kojem je sudjelovalo čak 250 ruskih i preko 100 hrvatskih gospodarstvenika, a u kojem je ispred Međimurske županije i kao jedini hrvatski župan sudjelovao i Matija Posavec. Naime, osim protokolom predviđenih razgovora i sastanaka sam je Forum rezultirao i ugovaranjem konkretnih poslova vrijednim preko 30 milijuna €.
Dugo pripremani gospodarski događaj
Kako je istaknuto ovaj je gospodarski događaj dugo pripreman kako bi se našlo najbolje vrijeme da se tvrtke okupe i nađu svoj gospodarski interes. Sve je organizirano od strane dviju gospodarskih komora i potpuno je gospodarskog karaktera bez političkih konotacija. “Rusko tržište je oduvijek bilo posebno zanimljivo Međimurju i našim gospodarstvenicima, velikim tvrtkama, posebice građevinskom sektoru. Ne smijemo zaboraviti da je negdašnji međimurski div GK Međimurje upravo na ruskom tržištu uspješno realizirao mnoge projekte što svakako nama daje za pravo da probamo obnoviti stare konktakte i ponovno otvoriti vrata ovako velikog i cijenjenog tržišta.“ – napomenuo je župan Posavec istaknuvši da nikako ne smije biti riječ samo o građevini. “U proteklih 25 godina smo se uspješno profilirali na različitim područjima poslovanja i rada, poput izvorno međimurskih proizvoda s područja zaštite okoliša i zbrinjavanja otpada, kao i metaloprerađivačke industrije. Siguran sam da Rusiji možemo ponuditi izuzetnu suradnju i zato mi je žao što se nije prijavilo više međimurskih firmi. No, upravo zato mi je jedan od prioritetnih zadataka ovakav vid gospodarske diplomacije.“ – rekao je Posavec istaknuvši da je iz Međimurja kao predstavnik prehrambene industrije jedini bio direktor Perutnine Ptuj – Pipo d.o.o. Predrag Šegović.
Unatoč pritiscima izvana i predstavnici europskih poduzetnika se pridružili Forumu
Posebno iznenađenje na forumu bio je dolazak Franka Schauffa, izvršnog direktora Udruženja europskih poduzetnika, koji predstavlja interese šestotinjak najjačih i najvećih europskih tvrtki. Tako, iako je najava odlaska hrvatskoga gospodarskog izaslanstva u Moskvu izazvala različite reakcije u javnosti, može se zaključiti da je upravo pojavljivanje Schauffa potvrda kvalitete samog Foruma, ali i opravdanosti njegovog održavanja.
Rusko izaslanstvo činili su zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK-a Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok. S hrvatske strane su uz predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića naše poduzetnike predvodili ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, a uz brojna hrvatska izaslanstva na Forumu je aktivno sudjelovao i Damir Novinić direktor Agencije za investicije i konkurentnost (AIK).
Rusko tržište važno za one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva
Rusko tržište iznimno je važno za hrvatske tvrtke, posebno za one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, ističu u HGK-u.
Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijardi dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara. Međimurski poduzetnici 89% svojih proizvoda izvoze u zemlje EU, a nedavna gospodarska delegacija iz Kine, kao i ovaj Forum samo pokazuju da mi gledamo u budućnost. Ne možemo i ne smijemo ovisiti samo o jednom tržištu, moramo širiti poslovanje i time disperzirati rizik.“ – zaključio je Posavec te istaknuo da će temeljem uspostavljenih kontakata Županija snažno surađivati za HGK u Hrvatskoj i Moskvi kao i Ministarstvom gospodarstva te time biti koordinator u povezivanju nastupa naših poduzetnika na ruskom tržištu, ali i potencijalnih ulaganja.
Osim sklopljenih poslova potpisan je i sporazum o suradnji HGK i Moskovskog udruženja poduzetnika radi lakše dostupnosti poslovnih informacija i logističke potpore ruskih partnera našim poduzetnicima i tvrtkama koje djeluju u Rusiji, ističu u HGK.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content