Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MURA 2015.: Uvježbanim uvjetima do sigurnosti od poplava

Datum objave: 20. veljače 2015.

Preventivnim i pravovremenim djelovanjem te edukacijom, na području Međimurske županije dokazali smo da smo se spremni obraniti od bilo kakvih katastrofa koje nam prijete, uzrokovane poplavama. Jedna je to od konstatacija nakon zajedničkog sastanka predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Vatrogasne zajednice Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Policijske uprave međimurske, Hrvatske gorske službe spašavanja i Gradskog društva Crvenog križa Čakovec.
Međimurska županija iza sebe ima negativna iskustva na tom polju, 2012. godine na području Općine Nedelišće poplave su uzrokovale mnogo štete, a prošle godine borili smo se s rijekom Murom i slivom Trnave. Ipak, jednom dobrom organizacijom i suradnjom stožera, JVP-a, policije, HGSS-a, Vatrogasne zajednice, svih žurnih službi, područnog ureda DUZS-a, ali i velikog broja građana volontera, do katastrofa nije došlo“, rekao je na početku Zoran Vidović, zamjenik župana, ujedno i predsjednik Stožera zaštite i spašavanja.
„Upravo iz tog razloga, jer je Međimurje primjer organiziranog djelovanja u kriznim situacijama, isključivo s redovnim domaćim snagama, ovdje će se održati vježba kao dio prepoznavanja problema koji će omogućiti da ste još spremniji, bolje informiraniji i povezaniji sa susjedima“, objasnio je Petar Vitas, zamjenik zapovjednika civilne zaštite RH u ime koordinatora Državne uprave za zaštitu i spašavanje, aludirajući na terensku vježbu MURA 2015. koja će se 18. – 22. svibnja, upravo temeljem scenarija poplava održati na međimurskom području.
Projekt četiriju država vrijedan 489.704,67 eura
MURA 2015. projekt je Europske unije koji Hrvatska provodi zajedno s partnerima iz Mađarske, Slovenije i Austrije, a za cilj ima jačanje segmenta obrane od poplava na slivu rijeke Mure koja je zajednička opasnost svih četiriju država. U sklopu iste provode se brojne aktivnosti, a terenska vježba poslužit će kao završni element projekta koji će okupiti susjedne timove za spašavanje ne bi li provjerio njihovu koordinaciju i poboljšao možebitnu buduću suradnju u aktivnosti obrane od poplava na pograničnom prostoru.
S provedbom ovog oko 490 tisuća eura vrijednog projekta krenulo se 1. siječnja 2014. godine, a zaključit će se 30. lipnja 2015. Nakon dviju radionica u Austriji i Mađarskoj, u Sv. Martinu će se 2. – 4. ožujka održati stožerna vježba, baš kao i međunarodna konferencija na temu upravljanja vodama 19. i 20. svibnja, dok će obuku evaluatora ugostiti Slovenija, terenska vježba bit će na području Međimurske i Varaždinske županije.
MURA 2015. održat će se na području sedam lokacija na potezu između Svetog Martina na Muri do Podturna, dok će posljednji dan biti održana uz Varaždin. Simulacijom stvarnih aktivnosti koje uključuju suradnju službi na nivou država nadležnih za upravljanje vodama, iste će imati priliku međusobno komunicirati i izmjenjivati informacije o vodostajima te prema tome planirati buduće korake i aktivnosti na terenu. Najvažnije je da lokalne snage prepoznaju kada se i kako pravovremeno reagira prilikom poplave, ostale države pruže pomoć i svi zajedno zadrže kontinuitet, na sigurnost svih krajeva u pograničnim prostorima uz Muru.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content