Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Beču održan tradicionalni 24. Hrvatski bal

Datum objave: 17. veljače 2015.

Tradicionalni 24. Hrvatski bal u organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport Beč (AHZ), održan je u petak navečer u bečkom Arcotelu Wimberger okupivši oko 700 Hrvata iz Beča, ali i brojne prijatelje Austrijance te goste iz domovine.
Zaželjevši im prigodom otvorenja dobrodošlicu i dobru zabavu predsjednik AHZ Miroslav Piplica je rekao da je bal ove najveće hrvatske zajednice u Austriji i svijetu postao simbol zajedništva i okupljanja Hrvata u austrijskom glavnom gradu. “Organizacijom kulturnih i sportskih manifestacija dokazujemo da je moguće čuvati naš hrvatski nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje i biti integriran u austrijsko društvo.“, naglasio je Piplica, dodavši kako su austrijski Hrvati uvijek spremni pomoći svojoj domovini, što su, među ostalim, pokazali i organizacijom mnogih humanitarnih akcija.
Bal je spojnica između čuvanja identiteta i integracije, te potvrda da je hrvatska kultura već integrirana u europsku.“, rekao je hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, zahvalivši AHZ-u na naporima koje ulaže u očuvanje hrvatske kulture i identiteta.
Skup su pozdravili i župan Međimurske županije Matija Posavec, zastupnica u Gradskom i pokrajinskom parlamentu Beča Anica Matzka-Dojder u ime bečkog gradonačelnika Michaela Häupla, te Gerald Ebinger, zastupnik austrijske Slobodarske stranke u bečkom Parlamentu.
Posavec: Lijepo je večeras biti Hrvat u Beču
Lijepo je večeras biti Hrvat u Beču.“, rekao je Posavec, napomenuvši kako je bal dobra prigoda za susrete i zajedničko druženje te promociju hrvatske kulture i običaja u Austriji, s kojom i Međimurje vežu uske gospodarske i povijesno-kulturne veze. “Ovakvi događaji su prilika za još intenzivnijim povezivanjem domovine i dijaspore, prilika da još više radimo na toliko nam neophodnom i danas potrebnom zajedništvu i jedinstvu.“ – istaknuo je Posavec koji je ujedno iskoristio večerašnji bal te dogovorio skore susrete s predstavnicima Hrvatsko-austrijske gospodarske komore te Hrvatima zainteresiranim za ulaganja u Hrvatsku, jednako kao i s Petrom Tyranom utjecajnim hrvatskim književnikom, društvenim djelatnikom i publicistom s adresom u Austriji. “Međimurje je nova Hrvatska u kojoj nema administrativnih prepreka, u kojem je javna uprava u službi gospodarstva i poduzetnika.“ – zaključio je na jednom od nekolicine održanih razgovora.
Posavec je iskoristio priliku te razgovarao i s predstavnicima gradišćanskih Hrvata s kojima Međimurska županija njeguje izuzetno dobre odnose, ali i s mninistricom savjetnicom za kulturu pri Veleposlanstvu Hrvatske u Austriji Zdenkom Weber s kojom je dogovorao suradnju na području kulture. “Međimurje i Austriju vežu spone kulture i tradicije koje su ostale ukorijenjene u ljudima. Upravo to je garancija uspjeha budućih zajedničkih projekata, a potencijal je izuzetno velik.“ – rekao je Posavec.
Oliver Dragojević priredio vrhunski glazbeni ugođaj
Bal je počeo hrvatskom himnom u izvedbi tenora Luke Gudelja i austrijskom himnom te nastupom plesnih parova Immervoll iz Beča.
Uz glavnu zvijezdu večeri Olivera Dragojevića i njegov sastav Dupini, zapažen nastup imao je i tamburaški sastav „Behar“ iz Slavonskog Broda zvucima kontinentalne Hrvatske kroz slavonski melos, te ženska klapa „Luna“ iz Kožina pokraj Zadra. Hrvatsku folklornu tradiciju predstavili su KUD-ovi „Naši običaji“ i „ Raščica“ iz Beča.
Kroz program su dvojezično vodili bivša austrijsko plivačica hrvatskih korijena, olimpijka Mirna Jukić i HRT-ov voditelj Branko Uvodić.
Balu su, između ostalih, nazočili i hrvatski konzul u Austriji Branimir Lončar, načelnik Ureda austrijskog saveznog kancelara Manfred Matzka te drugi hrvatski i austrijski uglednici iz političkog, kulturnog, gospodarskog, vjerskog i sportskog života.
 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content